Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke 27 tagú bizottságát régi brüsszeli motorosok vezethetik, ha az Európai Parlament áldását adja a testületre. Az EU új döntés-előkészítő és -végrehajtó szervezete a korábbinál magabiztosabb, erőteljesebb szereplőként léphet az európai és világpolitika színpadára - írja a Financial Times.

Az elnök asszony három kiemelt elnökhelyettest bízna meg a legfontosabb szakpolitikai területek, a klímavédelem, a digitális átállás és az iparpolitika felügyeletével a következő öt évben. Bővítené az amerikai technológiai cégek megbüntetésével Donald Trump amerikai elnök haragját magára vonó Margrethe Vestager versenyügyi biztos feladatkörét és az első alelnöki tisztségre jelölt Frans Timmermansra bízná a zöld New Deal menedzselését, azaz a klímaváltozás elleni küzdelem európai koordinálását.

Kapott egy fricskát az orrára a római kormány, amelynek költségvetése átlépheti az eurótagállamok közösen elfogadott deficitkorlátját, miután von der Leyen az olasz biztosnak, Paolo Gentiloninak szánja gazdasági portfóliót. Így az ő dolga lesz, hogy betartassa Rómával a közös hiánycélt. Franciaország biztosa, Sylvie Goulard megkaphatja, amire Emmanuel Macron államfő vágyott: a közös védelmi politika és az ipari reformok felügyeletét.

A legkeményebb

A Financial Times Vestagert említi az első helyen azok között a biztosjelöltek között, akiket kiemel a 27 fős csoportból. Az 51 éves dán liberális politikust Trump "adó asszonyként" emlegette egyik Twitterüzenetében, miután a regnáló bizottság versenyjogi biztosaként kőkeményen lépett fel az amerikai technológiai cégek ellen. Az irányításával nyolcmilliárd eurós büntetést szabtak ki a Google-re és 13 milliárd euró adó befizetésére kötelezték az Apple-t az ír költségvetésbe.

Emellett eljárást indítottak az Amazon, a Qualcomm, a McDonald's és a Starbucks ellen, továbbá felülvizsgálják a Facebook új Libra kriptovaluta-vállalkozását. Vestager szembe szállt az EU két nagyágyújával, Berlinnel és Párizzsal is a Simenes és az Alstrom egyesülésének megtorpedózásával. Az új bizottságban a trösztellenes ügyek mellett ő felelhet a technológiai szektor tevékenységének szabályozásáért is.

Kemények

Második helyen említi a brit üzleti lap Timmermanst, aki megőrizheti első elnökhelyettesi helyét. Az 58 éves holland szociáldemokrata politikus az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy a bizottság nevében izmozott a jogállamiság megsértésével vádolt budapesti és a varsói kormánnyal. Az új testületben a klímapolitika, a környezetvédelem és a biodiverzitás felügyeletét szánja neki von der Leyen. Ezzel gesztust tett Hollandiának, amely a leghatározottabban követeli, hogy Európa öles léptekkel induljon el a nulla károsanyag-kibocsátású gazdaság felépítése felé.

Meglepetést keltett az 59 éves ír Phil Hogan jelölése kereskedelmi biztosnak. Jelenleg a mezőgazdasági portfóliót viszi, így részt vett az elmúlt öt év nagy szabadkereskedelmi egyezményeinek tárgyalásaiban Japánnal és a dél-amerikai Mercosur - azaz az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt magában foglaló - országcsoporttal. Jelölése gesztus például az ír marhatenyésztőknek, akiket erősen aggaszt, hogy az utóbbi egyezménnyel megnyílik az európai piac dél-amerikai versenytársaik előtt. Emellett ha megválasztják, akkor egy ír politikus felügyelheti az Egyesült Királyság és az EU szabadkereskedelmi tárgyalásait a brexit után.

Nem puhák

Éles kritikát váltott ki, hogy von der Leyen az "európai életmód védelméért" felelős elnökhelyettesnek jelölte az 57 éves görög Margarítisz Szkínaszt, a bizottság korábbi vezető szóvivőjét. A bírálók szerint ezzel a megnevezéssel a szélső jobboldal szóhasználatát veszi át, azt teszi elfogadhatóvá. Claude Moraes brit európai parlamenti képviselő egyenesen sértőnek tartja ezt a feladatkört. Von der Leyen szerint az európai életmód a szolidaritás, a béke és a biztonság értékei köré épül. Az új Európai Bizottságnak hangot kell adnia azoknak a jogos félelmeknek és aggodalmaknak, amelyek az illegális bevándorlás gazdasági és társadalmi hatásaival kapcsolatban megfogalmazódnak.

A jog uralmának érvényesítéséért az EU-tagállamokban az 55 éves cseh Vera Jourova és a 61 éves belga Didier Reynders felelhet az új bizottságban. Előbbi a regnáló bizottságban a technológiai cégek személyiségi jogsértéseinek visszaszorításáért is felelt, utóbbi - aki pénzügy- és külügyminiszter is volt Belgiumban - az elsők között vetette fel, hogy az EU-ban szakértői rendszert kell bevezetni a jog uralmának értékelésére az egyes tagállamokban. Von der Leyen ebben láthatja ennek - a magyar kormányt is erősen érintő - kényes kérdésnek a lehetséges kezelését.

A Financial Times kiemeli a biztosjelöltek közül Trócsányi Lászlót is, akit Orbán Viktor "nacionalista miniszterelnök" szövetségeseként mutat be. Megemlíti, hogy nem tagja a Fidesznek és a kormány tagjaként a sokat bírált igazságügyi reform atyja volt. Budapest régóta erősíti a kapcsolatait az EU-aspiráns balkáni országokkal, köztük Belgráddal, ezért hajtott a bővítési portfólió megszerzésére.

Sok még a kérdés Trócsányi körül

Az Európai Bizottság új elnökét sokan kritizálják azért, amiért Trócsányinak adta a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót. A Spiegel úgy tudja, hogy a magyar jelölt az európai parlamenti meghallgatásán kellemetlen kérdésekre számíthat, mert a politikai szerepét nem mindig különítette el a gazdasági érdekeitől. Itt leginkább az ügyvédi irodájára gondolnak a hvg.hu szerint, amely több kormányzati szerződést is elnyert már. A Spiegelnek még Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője is arról beszélt, hogy a lengyel, a magyar és a román biztosjelöltekkel kapcsolatban sok még a kérdés, amelyeket a meghallgatásaikon mindenképpen tisztázni kell.