Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ő a hatodik, akit a londoni District metróvonal egyik szerelvényén múlt pénteken elkövetett terrorcselekmény ügyében elfogtak. A fiút a dél-londoni Thornton Heath negyedben vették őrizetbe elfogatóparancs alapján, és egy helyi rendőrőrsön tartják fogva - írja az MTI. A rendőrség házkutatást kezdett a fiatal őrizetes lakóhelyén.

A merényletben használt pokolgép, amelyet egy festékes vödörbe rejtettek, nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült. A merénylettel összefüggésben először egy 18 éves férfit vettek őrizetbe még szombaton, a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában.

A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen.

Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében, kedden és szerdán pedig három embert a walesi Newport városában.

Dean Haydon, a Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának vezetője csütörtök reggel elmondta, hogy jelenleg öt helyen folynak házkutatások a merénylettel összefüggésben.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.