Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami befektetések elsősorban az energetikai átmenetet, az oktatást és a közszféra digitális átállását támogatják.

Az Emmanuel Macron választási programját kidolgozó Jean Pisani-Ferry közgazdász elképzelései szerint bemutatott ötéves beruházási csomag célja, hogy a kormány gazdasági, adóügyi és szociális reformjainak hatásait felerősítse - hangsúlyozta Edouard Philippe miniszterelnök a program sajtóbemutatóján.

Szeretnék láthatóvá és hatékonnyá tenné a nagy beruházási prioritásainkat - hívta fel a figyelmet a kormányfő, aki a kampányban ígért 50 milliárd eurónál nagyobb értékű, 57 milliárd eurós csomagot mutatott be.

A francia kormány egyik fő feladatának tekinti az energetikai átmenetet, erre 20 milliárd eurót kíván költeni: 9 milliárd euróval az épületek termikus felújítását, míg 7 milliárd euróval a megújuló energiaforrások fejlesztését támogatja a francia állam. A közszféra digitális átállására is 9 milliárd eurót szán a kormány, 15 milliárd euró jut átképzési programokra, valamint 13 milliárd euró az innovációra és kutatásfejlesztésre.

A beruházási programból 12 milliárd euró már elindított hitelezés, míg 45 milliárd euró új állami befektetést jelent. A miniszterelnök szerint ezt az összeget a tárcák költségvetéséből fedezik, a minisztériumok ugyanis a megnevezett beruházási kiadásokat fogják előnyben részesíteni, az Európai Beruházási Bank és az állami tulajdonú francia Caisse des dépots pénzintézet rendkívüli hitelezési programjának köszönhetően - írja az MTI.

Kép forrása: Unsplash