Cikkünk folyamatosan frissül.

Lezárultak az urnák a franciaországi elnökválasztás első fordulójában, az első részeredményeken alapuló becslések, az exit pollok szerint a függetlenként induló, centrista Emmanuel Macron vezet a szavazatok 24 százalékával - írja a portál a La Libre Belgique című belga napilapra hivatkozva.

A második helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke áll 22 százalékkal.

A 444.hu  szerint az Ipsos-Sopra közvéleménykutató erre az eredményre számít:

  • Emmanuel Macron : 23,7 százalék
  • Marine Le Pen : 21,7 százalék
  • François Fillon : 19,5 százalék
  • Jean-Luc Mélenchon : 19,5 százalék
  • Benoît Hamon : 6,2 százalék
  • Nicolas Dupont-Aignan : 5 százalék

Ha marad az eredmény, az a május 7-i második fordulóban határozottan a liberális Macronnak kedvez, mivel Le Pen elutasítottsága sokkal magasabb, mint Macroné.

Az Index szerint a kieső Fillon már bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a vereségért, és bejelentette, hogy innentől Macron-ra szavaz. Azt mondta, hogy a távolmaradást nem tartja lehetőségnek, amikor szélsőségesek a hatalom közelébe kerültek.

A Le Figaro szerint Párizsban többen a Place de la Bastille-on tiltakoznak Le Pen várható továbbjutása miatt, a környéket rohamrendőrök vették körül.

Szoros a verseny

A Bloomberg szerint este fél 11 után Macron a szavazatok 23,12 százalékával újra az élre került, korában ugyanis a francia belügyminisztérium közlése szerint 24 százalék feletti vokssal Marine Le Pen vezetett a legnagyobb városok szavazatai nélkül. A legutolsó összesítésnél azonban 23,05 százalékkal a második helyre szorult vissza.

Az MTI tudósítása szerint Emmanule Macron az AFP hírügynökségnek arról beszélt, hogy egyértelműen új fejezet kezdődik a francia politikában. A franciák kifejezték a megújulás iránti kívánságukat - fogalmazott a 38 éves volt gazdasági miniszter Macron és kijelentette, hogy a társadalom egyesítésére törekszik a parlamenti választásokig.

Marine Le Pen kampányfőnöke, David Rachline úgy nyilatkozott az exit poll adatok fényében: a választás második fordulója "a globalizációról szóló szavazás lesz".

Macron támogatására buzdítanak konzervatív és szocialista politikusok

Bernard Cazeneuve jelenlegi szocialista miniszterelnök felhívott minden demokratát, hogy szavazzanak Macronra a második fordulóban, Jean-Marc Ayrault külügyminiszter pedig Twitter-bejegyzésben szólított fel Macron támogatására. Stéphane Le Foll kormányszóvivő bejelentette, hogy szintén a független jelöltre szavaz a második fordulóban.

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: "Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!"

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.