Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fekete-tenger alatt, Románia partjainál talált gáz felének áru- és értéktőzsdei értékesítésére kötelezte a kitermelést végző amerikai ExxonMobilt és osztrák OMV-t a múlt héten a bukaresti parlament. Ennek értelmében a tulajdonosok nem adhatják el külföldre a teljes mennyiséget: legalább a felét romániai felhasználókhoz kell juttatniuk.

Az új jogszabályt figyelembe kell vennie az Orbán-kabinetnek is, amely már korábban erőteljes érdeklődést mutatott a fekete-tengeri gáz iránt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februárban úgy nyilatkozott, hogy magyar cégek a mező teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres várható hozamát lekötötték. A román ellenzék erre a nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg a szociáldemokrata kormányt, amely ígéretet tett az értékesítést szabályozó törvényre. Ezt annak elfogadása előtt Szijjártó Péter is sürgette, bár az elfogadott változat ismeretében felmerül, érdemes volt-e a nógatás.

Az új szabály az eddigi illetékeken felül további gáz- és olajbányászati adóbevételeket biztosít a román állam számára. A kéthetes vita központjában a román háztartások ellátása állt, a "magyar kérdés" nem merült fel - mondta Korodi Attila, a kormányzó szociáldemokratákat kívülről támogató, így ezt a törvényt is megszavazó RMDSZ frakcióvezetője a Népszavának. Mivel Románia nem képes a várható teljes mennyiséget felhasználni, a szabad piacnak is teret kell engedni. A magyar és a román kabinet közti nézeteltérés pedig a képviselő szerint a két állam energiavállalatai közötti megállapodással rendezhető.

Fotó forrása: Shutterstock