A görög politikai pártok kisebb állóháborúba bonyolódtak az új kormány megalakításával kapcsolatban annak ellenére, hogy az EU továbbra is azt várja az ország politikai osztályától, hogy minél előbb kötelezze el magát a harmadik uniós segélycsomag feltételeinek teljesítése mellett és számolja fel az egész válságkezelést fenyegető politikai káoszt. Tegnap folyamatosan tárgyaltak a felek eredmény nélkül, ma - tíz napon belül már a negyedik - rendkívüli kormányülésre gyűlnek össze a miniszterek.

Száz napig tart a 100 napos kormány megalakítása?

Az görög pártpolitikusok semmit sem mondanak az új miniszterelnök személyéről. Tegnap az a hír látott napvilágot, hogy Lukasz Papadémosz, az ECB volt elnökhelyettese a befutó, és a Reuters egy a tárgyalásokhoz közel álló forrásból úgy tudja, hogy Papadémosz hazarepült az USA-ból, ahol a Harvard Egyetemen tanít.

A görög sajtóban arról jelentek meg spekulációk, hogy a volt főbankár kemény feltételeket szab, nagyobb hatáskört akar, mint amilyet Georgiosz Papandreu a kormányzó szocialista Pasok, illetve Antonisz Szamarasz, a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia vezetője szánna a 100 napra tervezett nagy koalíció fejének.

Kint is vagyok, bent is vagyok

Az egyeztetésekről kiszivárgott hírek szerint az Új Demokrácia támogatná az új kormányt, de nem akar miniszteri posztokat, azaz továbbra is igyekszik távol tartani magát a népszerűtlen döntésektől. Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter a helyén maradna, hogy a legfontosabb ügyek döccenő nélkül menjenek tovább.

A legnagyobb ellenzéki párt támogatná a 2012-es költségvetést és a harmadik görög segélycsomagnak azt a részét, amelyben az ország magánhitelezői leírnák követeléseik felét. Emellett elvárná, hogy a kormánypárt független technokraták javára lemondjon bizonyos kulcspozíciókról, például a választások szempontjából fontos igazságügyi és belügyi tárcáról, illetve a védelmi minisztérium vezetéséről.

Ahogy azt Móricka elképzeli...

A görög média találgatásai szerint éppen ez a fajta gondolkodás akasztja meg az egyeztetéseket - a Pasok nem szeretné, ha az Új Demokrácia elegánsan távol tartaná magát egy olyan kormánytól, amelynek súlyosan népszerűtlen döntéseket kell hoznia a költségvetési hiány csökkentése és az ország versenyképességének javítása érdekében.

A kommunista szakszervezet, a PAME legalább őszintén beszél, még ha az, amit mond, Görögország bukását jelentené is: csütörtökre tüntetést szervez a még meg sem alakult új kormány ellen, amelynek szerinte az a feladata, hogy "megóvja a monopóliumokat és eltapossa a népi tiltakozó mozgalmat".

Bajnai is így csinálta

Eközben az unió vezető köreiben egyre erősödik a frusztráció a görög elit vacakolásával kapcsolatban. A görög politikai osztálynak helyre kell állítania az EU-IMF támogatás iránti elkötelezettségébe vetett bizalmat - jelentette ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. A korábbi ígéretek félszívű teljesítését látva Brüsszel írásos ígéretet vár a koalíciótól, amelyben az vállalja, hogy teljesíti a nemzetközi segélycsomag Görögországra háruló feltételeit - tette hozzá.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnap tanácskozása ugyanezt az elvárást fogalmazta meg Papandreuval és Szamarasszal szemben - jelentette a BBC. (Lényegében ugyanezt tette 2009 májusában Bajnai Gordon - akkor még miniszterelnök-jelölt -, amikor a kényelmetlen intézkedések támogatására vonatkozó kötelezettségvállalást íratott alá az MSZP-frakció tagjaival.) Az aláírást november végéig várja az eurócsoport.