A szlovák rendőrség azt gyanítja, hogy lengyel nemzetiségű állampolgárok hamis bankjegyekkel fizettek az országban - tudósított a bumm.sk.

A zsolnai rendőrség hívta fel a lakosság figyelmét a hamis 50 eurós bankjegyek felbukkanására, melyeket május végétől főleg a Csacai járásban jegyeztek fel. A Szlovákiában járó magyarok is jó teszik, ha visznek magukkal uv-lámpát.

Valószínűleg lengyel állampolgárok, fiatal, 20 év körüli férfiak hirdetési portálon keresztül érdeklődést mutatnak valamilyen termék - autó, mobil, táska - iránt. Ezt követően, a megbeszélt személyes találkozón az áruért hamis bankjegyekkel fizetnek, főleg 50 eurós, S43875422907, S26545422782 és S23175422323 szériaszámú bankókkal - derült ki a rendőrségi tájékoztatóból.

A Szlovák Nemzeti Bank szakértőinek véleménye alapján a bankjegyek "3" fokozatú minőségi besorolásúak. Ez azt jelenti, hogy nagyon jól sikerült másolatok, a minőségük és kinézetük alapján bizonyos körülmények között felcserélhetők az eredeti bankjegyekkel.

A gyanús személyek több, azonos sorszámú bankjeggyel fizethetnek az áruért. A hamisítványokon hiányzik a középső fémcsík, a mikroszöveg és miniszöveg negatívjával, amely mindkét oldalra rá van nyomtatva és betakarva a fő nyomtatással. A bankjegyek papírja nem biztonsági papír, ezért reagál az ultraibolya fényre - fényesen világít.