Az országok versenyképességét is rendszeresen felmérő World Economic Fórum (WEF) most összevetette a nők és a férfiak helyzetét négy területen - az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban és a politikában - betöltött szerepük és lehetőségeik alapján - írja az elemzést idézve a Pénzügyi Szemle Online.

A 149 vizsgált ország adatain alapuló összesített végeredmény szerint a lakosság méretével korrigált globális átlag 68 százalék. Ez azt jelenti, hogy világszerte  egy férfi lehetőségeinek mindössze 68 százaléka adott egy-egy nőnek gazdasági, politikai, oktatási és egészségügyi területen.

Több mint 100 év kell még

A 2017-ben vizsgált 144 ország közül 89 országban javult, 55-ben romlott a helyzet. A WEF szerint, ha az eddigi tempóban zárkóznak fel a nők, akkor is 108 év múlva lesz még az egyenlőség globális szinten.

Bár az összesítés szerint elég jelentős a nők hátránya, az kedvező, hogy a részindexek szerint az egészségügyben és az oktatásban lényegében egyenlőség van a nemek között. A nők világszerte elsősorban a gazdaságban és a politikában vannak komoly versenyhátrányban.

Top 10 skandináv országokkal és meglepetésállamokkal

Az elemzés rangsorolja a különböző országokat a részeredmények és az összesített adatok alapján is. Utóbbiak szerint a skandináv országokban a legkisebb a különbség. Izland, Norvégia, Svédország és Finnország áll az első négy helyen: ezekben az államokban a férfiakhoz képest a nők 82-86 százalékon állnak, azaz bőven a világátlag felett.

A top 10-ben szerepel még Írország, Új-Zéland mellett több olyan ország is, amelyek a gazdasági rangsorokban ritkán láthatóak az élen. Nicaragua ugyanis  az ötödik, Ruanda hatodik, de Namíbia és Fülöp-Szigetek is befért a legjobbak táborába. Utóbbi országok jó eredménye azzal is magyarázható, hogy az elemzés pusztán azt nézte, mekkora a nők és a férfiak közötti különbség. Azt nem vizsgálták, hogy abszolút értékben hol a legjobbak a nők lehetőségei.

Magyarország le van maradva a régiótól

A világranglistán Magyarország a 102. helyet szerezte meg, 67,4 százalékkal, vagyis a globális átlagtól éppen elmaradó eredménnyel, de a régiós országokhoz képest le van maradva.

Szlovénia nagyon jól áll, 11. a listán 78 százalékkal, Lengyelország a 42. helyen áll 73 százalékkal. Románia 71 százalékos mutatója a 63. helyre volt elég. Csehország és Szlovákia 69-69 százalékkal a 82. és 83. lett. Tehát valamennyi régiós államban kedvezőbb a nők helyzete, mint Magyarországon.

A magyar részindexek szerint egyébként az egészségügy és az oktatás területén megvan az egyenlőség. Ugyanakkor a gazdaságban a magyar nők  férfiakhoz képest 68 százalékos eredményt értek el, a politikában pedig mindössze 4 százalékot, a két területen jelentős a magyar nők lemaradása. Ez egyben azt jelenti, hogy a részindexek alapján készített globális rangsorokban Magyarország az oktatásban a 66., az egészségügyben a 42., a gazdaságban 68., a politikában pedig az utolsók között áll a 142. hellyel.

A WEF részletes és terjedelmes (356 oldalas) - angol nyelvű - elemzése itt érhető el (pdf).