Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozó testülete ma úgy határozhat, hogy a pénzügyi válság óta először emeli alapkamatát, ami óriás felfordulást okozhat a világ pénz- és tőkepiacain - kezdi beharangozóját a Financial Times. Elképzelhető persze az is, hogy a Fed óvatos lesz, és ennek szellemében éppen hogy csak egy picit szigorít a hitelfeltételeken.

Ezzel olyan változtatást hajtana végre, amire számítottak a piaci szereplők, és a hatását már beépítették az áraikba. Következésképpen ez esetben nem keltene nagy hullámokat a Fed kamatemelése. Könnyebben jósolhatnának az elemzők, ha csak az amerikai hitelköltségek változásával kellene számolniuk, ám van itt még más is.

Olajár, jüan, kockázatok

Az olajárak még mindig bőven hordónként 40 dollár alatt tanyáznak, a kínai jüan gyengülése komolyan befolyásolhatja a következő időszak világgazdasági folyamatait és sok olyan bóvlinak minősülő értékpapír növeli a kockázatokat, amelyek bedőlésével szintén számolniuk kell a befektetőknek.

A feltörekvő országok jól jártak a világ legnagyobb jegybankjainak laza monetáris politikájával, mert a hozamra vadászó tőke náluk kötött ki. Ez a tendencia már a Fed kamatemelésével kapcsolatban jó egy éve tartó találgatások nyomán megváltozott. A világ kevésbé szerencsés része kiesett a befektetők kegyeiből.

Fehér folt

A feltörekvő országok kötvényeibe és más befektetési eszközeibe idén kevesebb mint negyedannyi tőke érkezett, mint 2014-ben. A JP Morgan feltörekvő országok devizáit mérő indexe, amely az amerikai dollárral szemben vizsgálja ezeknek a valutáknak az értékét, rekordalacsony szintre esett.

A sötét képen azonban van egy fehér folt, mégpedig Kelet-Közép-Európa. Minden mellettük szól. Az alacsony olajárak azért, mert a régió nettó olajimportőr. Kína lassulása azért, mert fő kereskedelmi partnerük nem az ázsiai óriás, hanem az eurózóna. A Fed döntése körüli bizonytalanság pedig azért érinti kevésbé őket, mert az egyik legnagyobb haszonélvezői Európai Központi Bank (ECB) pénzkínálat-növelő monetáris politikájának.

Magyar, lengyel, román

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a térség országai teljesen immúnisak lennének a befektetők kockázatkerülő magatartásával szemben, nem beszélve saját belső problémáik sokaságáról. Ezzel együtt a magyar, a lengyel és a román tízéves kötvények hozama az erős keresletnek köszönhetően határozottan csökkent a múlt hónapban.

Ezzel nőtt a különbség a német bundok és ezek hozama között. Különösen figyelemreméltó a lengyel hozamok hullámzása, ami jelzi, hogy a piaci szereplőket erősen idegesítik az új, populista kormánytól várható adó- és egyéb változások.

Egy év biztonságban

Összességében továbbra is azt láthatjuk, hogy a jegybankok a maguk útját járják, távolságot tartva a piaci folyamatoktól, és senki sem tudja pontosan milyen hatása lesz, ha a Fed végre elszánja magát a szigorításra. Az is biztos ugyanakkor, hogy Kelet-Közép-Európának biztonságot az ECB ígérete, miszerint 2017 márciusáig folytatja azt a monetáris politikáját, amelyben pénzzel árasztja el az eurózóna gazdaságát.