Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben 1,2 százalékkal, 2009 szeptembere óta a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a novemberi 0,1 százalékos havi növekedés után. A piac 0,2 százalékos havi növekedést várt decemberre - írta az MTI.

Járműértékesítések nélkül a kiskereskedelmi forgalom 1,8 százalékkal csökkent decemberben a novemberi 0,2 százalékos növekedés után - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtökön. A piac decemberre azt várta, hogy nem változik a forgalom.

Üzemanyagok és autók nélkül a kiskereskedelmi forgalom 1,4 százalékkal csökkent decemberben, míg novemberben 0,5 százalék volt a havi növekedés. Elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak decemberre.

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma négyezerrel, 239 ezerre nőtt a február 9-én záródott héten. Elemzők csökkenést, 225 ezres számot vártak - írta az MTI.

A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők, és már a 204. egymást követő héten áll 300 ezer alatt ez a szám.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 6750-nel 231 ezer 750-re nőtt, ami tavaly január vége óta a legnagyobb szám. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 37 ezerrel, 1 millió 773 ezerre emelkedett a február 2-án zárult héten. Már a 94. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. Ugyanakkor a tényadat rosszabb volt a vártnál, elemzők enyhébb emelkedésre, 1 millió 740 ezres adatra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 9 ezerrel, 1 millió 750 ezer 250-re emelkedett. Ez a szám 91. hete volt kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Januárban a várt 165 ezer helyett 304 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta 4,0 százalékra nőtt januárban a decemberben mért 3,9 százalékról, az inaktívak közül ismét többen tértek vissza a munkaerőpiacra felbátorodva a kedvező foglalkoztatottsági helyzeten.