A görög National Bank of Greece (NBG), amely nevétől eltérően nem jegybank, hanem az ország legnagyobb magánbankja, negyedéves jelentése szerint megkezdte belföldi államkötvényeinek eladását - írja a német Der Spiegel Online. Március végén már csak 13,2 milliárd eurónyi volt a készlete, 4,8 milliárddal kevesebb, mint korábban.

A pénzintézet, amely országa államkötvényeinek legnagyobb tulajdonosa, ezzel 180 fokos fordulatot vett, hiszen a mediterrán ország adósságválságának kezdetén, 2009 végén még fel is tornászta államkötvény-állományát, 16,2-ről 18 milliárd euróra, úgymond piacvédelmi célokkal. Most viszont bejelentette, hogy tovább csökkentené készleteit, az év végéig 12 milliárdra, 2014 végéig pedig 8,5 milliárd euróra.

Épp a napokban derült ki, hogy a görög államkötvények nagytulajdonosainak számító német bankok fű alatt megkezdték papírjaik kiárusítását, és tíz hónap alatt 16-ról 10,3 milliárdra csökkent a készletük. A görög államkötvények legnagyobb része ma már az EU jegybankjánál, az ECB-nél található.