Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napokban ugyanis Svájcban, a korrupció-megelőzéssel is foglalkozó Institute on Governance (BIoG) az Europol és az Interpol több mint 60 szakértőjével, pénzügyi szakemberével, valamint nyomozójával kiegészülve kétnapos találkozót tartott. (A Bitcoin.com szerint az "illetékesek" 32 országból gyűltek össze Bázelben.)

A találkozó apropója alapvetően a pénzmosás elleni lépések és a terrorizmus finanszírozásának kérdése körül zajlott, ám ez több ponton is kötődött a globális pénzpiac egyik slágertémájához, a kriptovaluták bizniszéhez. Az egyeztetésen ugyanis arra jutottak, hogy szükség van a digitális valutaváltók és pénztárca-szolgáltatók szabályozására a jelenlegi pénzmosás és terrorizmusellenes finanszírozási jogszabályok alapján. Ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy terrorcselekmények hátterét sokkal hatékonyabban tudják felderíteni - írta a Zoom.hu.

Az Interpol és az Europol emberei szerint az a körülmény, amely szerint nagyon kevés hely van, ahol létezik és hatékonyan működik a kripropénzek bányászatának, adásvételének és adózásának részletes szabályozása, csak erősíti azt a tendenciát, hogy bűncselekményekhez elkövetéséhez internetes fizetőeszközöket használnak fel.

Azt az állapotot minél hamarabb meg kell szüntetni, hogy a tranzakciók anonimizált módon menjenek végbe, vagy legalábbis nehéz legyen "visszakeresni" az ügymenetet és a mögötte álló személyeket. Az Europol szerint szükség lenne az európai államok közötti hatékonyabb információáramlásra és együttműködésre. Már akadtak olyan esetek, amikor terrorcselekményekhez kapcsolható tevékenységet kriptodeviza felhasználásával finanszíroztak.

Fotó forrása: Shutterstock.