A Bank of England (BoE) felkészül arra, hogy további monetáris ösztönző intézkedéseket tegyen a függetlenségi népszavazás után kialakult gazdasági visszaesés enyhítésre érdekében - jelentette ki csütörtöki beszédében Mark Carney, a jegybank elnöke a Financial Times tudósítása szerint. A hanyatlás már elkezdődött, Nagy-Britannia gazdasága a zavarodottság állapotában van a súlyos baleset okozta stressz miatt.

Carney leszögezte, hogy a BoE bármire kész a növekedés élénkítése érdekében. A bármi magában foglalhat némi monetáris enyhítést a következő hónapokban, amellyel megnyugtathatják a piacokat és általában a közvéleményt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jegybank csak korlátozottan képes a gazdaság fájdalmainak enyhítésére.

Menekül a tőke

Szavai nyomán a font egy százalékkal, 1,32 dollár/fontra gyengült, mivel a devizakereskedők a fél százalékon álló alapkamat csökkentésére, vagy további mennyiségi enyhítésre, vagy a kettő kombinációjára számítanak. A tőzsde ugyanakkor emelkedett, az FTSE-100 index délig 2,3 százalékos pluszt szedett össze a pénteki nyitás után.

Amire a bankelnök utalhatott, azt leginkább az államkötvények hozama tükrözi. A német és a japán papírok után a kétéves brit kötvény hozama is a negatív tartományba (-0,003 százalékra) süllyedt az erős kereslet miatt. Ez azt bizonyítja, hogy a befektetők még fizetni is hajlandóak azért, hogy biztonságban tudják a pénzüket a kiszámíthatatlanná vált piaci viszonyok között.

Fényeskedni fog az igazság

A BoE azzal is segíteni akarja a gazdasági szereplőket, hogy kíméletlenül elmondja az igazságot - szögezte le Carney. Az egyik kényelmetlen tény az, hogy a monetáris politika nem tudja azonnal vagy teljesen ellensúlyozni egy negatív sokk hatásait - kezdett bele az igazmondásba.

A bajok ráadásul halmozódnak. A gazdasági bizonytalanságot az elmúlt években számos kisebb-nagyobb válság alapozta meg (például a kínai gazdaság növekedésének lassulása, az eurózóna halvány kilábalása), a Brexit csak rátesz erre egy lapáttal. Emiatt a vállalatok és a háztartások elhalasztják befektetéseiket és kiadásaikat, ami mérsékli a keresletet és növeli a munkanélküliséget.

Hitel és hitelesség

A bankrendszer védelme érdekében a BoE szeptember végéig hetente tart likviditási aukciókat, amelyekkel biztosítani akarja, hogy a pénzintézetek könnyen forráshoz jussanak. Carney - akit figyelmeztetései miatt a Leave-kampány riogatással vádolt -, azt is előre jelezte beszédében, hogy a jegybank augusztusi inflációs jelentésében várhatóan mérsékelni fogják GDP növekedésére adott prognózisukat.

A negatív hangulatú beszédből a piaci szereplők azt hallották meg, hogy a BoE elnöke határozott beavatkozásokat ígért. Toby Nangle vagyonkezelő menedzser például azt emeli ki, hogy Carney útitervet adott a további teendőkről. A makrogazdasági intézmények folyamatos működése és hitelesség nagyon fontos a nehéz időben, és a bankelnök fellépése most éppen erről biztosította a piaci szereplőket - fejtegette.