Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A New York-i központú befektetési bank szerint 2017 és 2022 között évi 1,2 százalékkal emelkedik a világ olajkereslete, majd 2025-ig 0,7 százalékra, 2030-ig pedig 0,4 százalékra lassul le a növekedés. 2011 és 2016 között évi átlagban 1,6 százalékkal bővült a felhasználás - írja az MTI.

Az egyre üzemanyag-takarékosabb gépjárművek és az elektromos autók gyors elterjedésével "szélsőséges esetben" már 2024-ben megállhat a globális olajkereslet növekedése, de a feltörekvő gazdaságok, főként India felhasználásának emelkedése miatt várhatóan csak 2030-ban tetőzik a kereslet - írja a jelentés.

Az elektromos autók értékesítése gyors ütemben bővül, és a tavalyi 2 millió helyett 2030-ban már 83 millió lesz forgalomban a világon - prognosztizálják a bank szakértői. (Rémálom az autósoknak: bármikor elszállhat az olajár.)

A közlekedési szektor szerepe csökken és a kereslet növekedését mindinkább a petrolkémiai ipar generálja. Az olajtermékek piacán a következő öt évben túlkínálhat várható, és emiatt a fejlett piacokon számos finomítót zárhatnak be, míg a kereslet fókuszaiban, elsősorban Ázsiában új kapacitások léphetnek be - áll a Goldman Sachs előrejelzésében.