Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök támogatta Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökének, lengyelországi radikális jobboldali körökben sokan megkérdőjelezik, hogy érdemes-e ellátogatniuk Budapestre március 15-én. A varsói kormány mindenáron meg akarta akadályozni a Lengyelországot több mérsékelt mérsékelt jobboldali kormány élén is vezető megválasztását, ám ezzel egyedül maradt.

A konzervatív Gazeta Polska című lap klubjai idén ötödik alkalommal szerveznek a magyar nemzeti ünnepre lengyel demonstrálókat a magyar fővárosba - emlékeztet a külön erre az alkalomra létrehozott honlap. Korábban a szokásos Orbán-beszéd megtekintését hirdették a kirándulás fő céljának, ám nagy csalódást okozott, hogy a magyar  kormányfő Tusk megfúrásának ügyében nem áll lengyel kollégája, Beata Szydlo mellé.

Nem azért  jönnek

- Soha nem valamilyen kormányhoz utaztunk Magyarországra - adta közre véleményét Tomasz Sakiewicz a lap főszerkesztője. A közös lengyel-magyar ünnepre utazunk. Bem tábornok emlékművéhez utazunk. A katyni és a szmolenszki emlékműhöz utazunk, amely valószínűleg az elsők egyike volt, amelyet Budapesten felállítottak. Ez minden évben hagyomány - magyarázta.

A politikában nem szabad megsértődni. Az, hogy Orbán nem támogatott bennünket, a mi hibánk. Ugyanúgy, ahogy a mi hibánk,, ahogy nem támogatott minket a brit diplomácia. Mert láthatóan gyengék voltak az érveink, és gyenge volt a kötelékeink hálója is. A megsértődés ellentétes a lengyel nemzeti érdekekkel.  Megértem azok érzelmeit, akik megbántva érzik magukat. Orbán a magyar érdekeket képviseli, mi a lengyeleket. Ezen érdekek egységben vannak, ezeket újjá kell építeni. Ezért én a lengyel érdekekért, utazom Magyarországra.

Azért is menjünk!

A közös utazásra szólított fel Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska Klubjainak vezetője is. - Sok telefont kapunk magyarországi utazásunk kapcsán azután, hogy Orbán Viktor Donald Tuskot támogatta, de akik kételkednek, azoknak emlékezniük kell arra, hogy mindenekelőtt azért megyünk, hogy magyar barátainkkal találkozzunk. Számunkra a legfőbb ünnepség Bem tábornok emlékművénél és a katyni emlékműnél lesz.

Nem hatalmaztak fel arra, hogy Orbán Tuskot támogató szavazatát kommentáljam, csak remélhetem, hogy az Európa számára legfontosabb kérdésekben továbbra is együtt leszünk. Úgy gondolom, hogy mindennek dacára, Lengyelország javára keresni kell a szövetségeseket Európában. Ezért arra hívom fel önöket, hogy ne hagyjuk összugrasztani és megijesztetni magunkat. Most méginkább együtt kell legyünk. Utazzatok! - írta Ryszard Kapiscinski