Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dél-Koreában már realitás az a demográfiai és gazdasági válság, amely az európai társadalmakat a következő időszakban éri el - derül ki a szöuli statisztikai hivatal adataiból. A hatvanas éveikben járók közül 4,2 millióan aktívak, azaz dolgoznak vagy keresnek munkát, míg a húszas éveiket taposók közül csak négymillióan. Ez a probléma időzített bombaként fenyegeti a japán és az európai társadalmakat is - emlékeztet a Financial Times.

Az ázsiai országban az súlyosbítja a gondot, hogy szinte példa nélküli az idősek körében a szegénység. Ez sok nyugdíjast arra kényszerít, hogy akár megszégyenítően rosszul fizetett munkát is elvállaljon azért, hogy legyen elég pénze a számláira. Ez a megalázó helyzet a 65 évesnél idősebb dél-koreaiak közel felét érinti.

Borzalmas arány

Dél-Korea történetében decemberben fordult elő először, hogy többen haltak meg, mint ahányan születtek. Az ok a születési arányszámok hanyatlása. Ha ez folytatódik, akkor teljesen felborulhat a fiatalok és az idősek aránya a népességben - állapította meg Lee Sam-sik, a kérdés tudós szakértője.

Ennek következtében nehéz lesz fenntartani a gazdaság jelenlegi szerkezetét, mivel nem csupán a munkaerő csökken majd, hanem a fogyasztás is - teszi hozzá. Eközben megdöbbentő képet mutat a fiatalok foglalkoztatása: az ifjabb korosztály munkanélküliségi rátája tíz százalék körül mozog. A magasan képzett emberek egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni.

Ha nem változik meg a társadalom szociális szerkezete, azaz nem nő a megfelelő képzettséget igénylő és ennek megfelelő keresetet ígérő munkahelyek száma, továbbá nem csökken a lakáshiány, akkor nehéz lesz meggyőzni a fiatalokat arról, hogy több gyereket vállaljanak - ecseteli a nyilvánvalót a tudós professzor.

Baj lesz

Mindez kétséget ébreszt azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e az ország egyébként sikeres gazdasági szerkezete. A GDP évente nagyjából három százalékkal nő, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az ország az elmúlt évtizedekben a feldolgozóiparra alapuló, exportvezérelt gazdaságpolitikát folytatott.

Ezzel szemben azonban egyre erősebb versenyt támaszt a szomszédos Kína hasonló gazdasági modellje, illetve az automatizáció és a mesterséges intelligencia előretörése. Emellett az ifjú dél-koreaiak nem vágynak arra, hogy átvegyék szüleiktől kék galléros szakmunkásállásaikat.

Eközben az ország vezető ipari konglomerátumai sok dolgozójukat 60 éves kora előtt nyugdíjba kényszerítik, mit sem törődve azzal, hogy Dél-Koreában nagyon magas a várható életkor. Nem csoda, hogy nagyon sok az idősek között a szegény ember. A kormány azt ígéri, hogy a minimálnyugdíjat a jelenlegi havi 200 ezer vonról (47,5 forint) 2021-re 300 ezerre (71 ezer forint) emeli.

A fotó forrása: Shutterstock