Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti jegybanki az irányadó kamaton nem változtatott, azaz az irányadó ráta maradt 0 százalékon, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába -2,25 százalékon és az egynapos kereskedelmi banki betétek kamata pedig -0,4 százalékon. A kormányzó tanács azzal számol, hogy a jegybanki kamatok a jelenlegi, vagy alacsony szinten maradnak huzamosabb ideig.

Ugyanakkor a jegybank bejelentette, hogy a monetáris lazító programját (QE) 2017 végéig meghosszabbítja, miközben 60 milliárd euróra csökkenti a havi kötvényvásárlását 80 milliárd euróról 2017. áprilistól kezdve. A csökkentett volumenű eszközvásárlást az ECB december végéig, vagy ha szükséges, azon túl is fenntartaná.

Amennyiben a kilátások rosszabbodnak és az inflációs pálya tartós kiigazítása nem lesz összhangban a pénzügyi kondíciókkal, akkor a kormányzó tanács dönthet a kötvényvásárlási program méretének és/vagy időtartamának növeléséről - derül ki az ECB közleményéből.

A döntés után az euró/dollár kurzusa 1,0874-ig szúrt fel, majd 1,0734-ig esett a devizapár kurzusa. Kettő óra után néhány perccel 1,0760 dollárnál járt az euróárfolyam. A forint a döntés után egy pillanatra 315 forint fölé ugrott, az eurójegyzés kicsit később 314,30 forint körül mozgott.