Az orvosi célú marihuána, illetve az ebből készített gyógyszerek és gyógyhatású szerek az előzetes számítások szerint évente négymilliárd sékel (közel 320 milliárd forint) bevételt hozhatnak az országnak - írta az MTI.

Hatszáz mezőgazdász már megszerezte a növény termesztéséhez szükséges engedélyeket az egészségügyi minisztériumtól, és a kannabiszt feldolgozó gyógyszeripari vállalkozások részvényeinek értéke vasárnap megugrott a helyi tőzsdén.

A döntés előfeltétele volt, hogy egy hónappal ezelőtt a kneszet elfogadta a kábítószerellenes törvény módosítását, és megnövelte a rendőrség hatalmát ebben a kérdésben. Az új szabályozás szerint Izrael azon országoknak adhat el marihuánából készített termékeket, amelyek engedélyezték az efféle szerek alkalmazását a gyógyászatban.

A pénzügyminisztérium és a belbiztonsági minisztérium előzetes megállapodása tette lehetővé másfél éves toporgás után a határozatot. Egyezményük értelmében a rendőrség külön költségvetési forrásokat kap majd a termesztés növekedésével arányosan az esetleges bűnözésnek és a szerek illegális felhasználásának megakadályozására.

A kormány szakértői szerint Izraelnek kiváló természeti, éghajlati adottságai vannak a kannabisz termesztésére, és a helyi gyógyszeripar is a világ élvonalában van ennek a területnek a kutatásában. Izraelben már évek óta alkalmazzák hivatalosan a helyben termesztett orvosi marihuánát rákbetegségben, Parkinson-kórban, valamint különböző emésztési betegségekben szenvedőknél, elsősorban fájdalomcsillapításra és a közérzet javítására.

A tel-avivi tőzsdén már tizenhét érintett vállalat részvényei forognak, és a szakértők bizakodóak, hogy a jogi és közigazgatási akadályok elhárulása után jelentős exportot bonyolíthatnak majd le.

Már 2017 nyarán az orvosi marihuána exportját javasolta egy tárcaközi bizottság, de Gilád Erdán belbiztonsági miniszter akkor ellenezte a megállapításokat, mert szerinte Izrael még nem volt felkészülve ennek a "veszélyes szernek" a külföldi eladásából származó következményekre.