Hétfő késő esti értesülések szerint a miniszterek egy telefonkonferencia keretében arra tettek javaslatot, hogy a 100 ezer euró alatti betétekre ne vessenek ki semmifajta adót, a 100 ezer euró feletti megtakarításokra viszont a korábban tervezettnél magasabb, 15,6 százalékos egyszeri illetéket rójanak ki. (A tegnapi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatta volna meg a bankbetéteket, ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonást terveztek.) Mindezt egy görög pénzügyminisztériumi képviselő közölte a tanácskozást követően Brüsszelben. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az euróövezeti pénzügyminisztereknek a módosítással az a céljuk, hogy a szerényebb bankbetéttel rendelkezőket ne sújtsák különadóval, valamint hogy a nicosiai parlament nagyobb valószínűséggel fogadja el a tervet.

A terv megszavazása azonban így is nagyon esetleges. Ezenkívül abból a szempontból, hogy a ciprusiak féltik bankrendszerüket, amelyben jelentős betétállománnyal rendelkeznek gazdag orosz és más nemzetiségű pénztulajdonosok, ez a terv nem sokkal különbözik attól, amellyel Brüsszel még a hét végén rukkolt elő. Abból a szemponból nincs különbség, hogy ez a terv is 5,8 milliárd euró adóbevételt hozna - mondta a meg nem nevezett görög forrás.

Ciprus egyáltalán nem akar magas adókulcsot a 100 ezer euró feletti bankbetétekre, mert akkor a betétesek elviszik a pénzüket. A betétek kétharmada külföldieké - tette hozzá a forrás.

A bankbetétadó terve "hihetetlenül veszélyes precedenst" teremt

Az eredeti terv lehúzta az euró- és a részvénypiacokat, és felháborodást váltott ki az átlagos ciprusiakból, akik úgy érzik, őket akarják kényszeríteni arra, hogy oldják meg a bankválságot az országban. A látra szóló betétek tulajdonosai a hétvégén kiürítették a bankjegykiadó automatákat. A bankok csak csütörtökön nyitnak ki újra, hogy ne rohamozzák meg őket az ügyfelek. Hétfőn több százan tüntettek a parlament előtt a bankbetétadó terve ellen.

Tim Adams, egy globális bankszövetség, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) ügyvezető igazgatója a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: a ciprusi bankbetétadó terve "hihetetlenül veszélyes precedenst" teremt, és aláássa azt a bizalmat, amelyet az utóbbi hónapokban sikerült felépíteni az adósságválság európai kezelésével kapcsolatban. A terv szakít azzal a gyakorlattal, hogy a bankbetétesek megtakarítása garantált. "Ezzel rövid, közép- és hosszú távon is sok különböző destabilizáló hatás keletkezik. Ha lesz még ilyen válság bármely európai országban, akkor majd a betétesek felteszik maguknak a kérdést: idegeskedjek azon, hogy továbbra is érvényesek-e az eddigi szabályok, vagy sem?" - mondta Adams.

Az IIF a világ legnagyobb pénzintézeti érdekkijáró csoportja, 450 tagcége van. Tavaly a Görögország adósságának elengedéséről szóló tárgyalásokon a magánhitelezők részéről a legjelentősebb tárgyalófél volt. A ciprusi válságról szóló tárgyalásokhoz azonban nincs köz