Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Körülbelül 100 millió lej (hétmilliárd forint, egy kicsi focistadion ára) bevételt ért el tavaly az ország négy legnagyobb fesztiválja - írta a Maszol. A legnagyobb és legsikeresebb rendezvény a kolozsvári Untold volt 60 millió lejes bevétellel. Ez jegyeladásból és céges támogatásokból jött össze. Az utóbbiból folyt be több a szervezők kasszájába. Az egy évvel korábbihoz képest megduplázódtak az Untold bevételei.

A második legnagyobb zenei fesztivál a konstancai Neversea volt, 18 millió lej bevétellel. A dobogó legalsó fokára szintén erdélyi rendezvény, az Electric Castle került 11 millió lejjel. A negyedik a Bukarest közelében zajló Summer Well 8,4 millió lejjel.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint az említett négy fesztivál 2017-ben 250-300 millió lej bevételt generált a szállóknak, a panzióknak, az éttermeknek, a személyszállítóknak, a sörözőknek és a boltoknak. Az Untold idején Kolozsváron sokan elképesztő áron adják bérbe otthonukat néhány napra, miközben bevételeik semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg.

A fesztiválok nézőszám alapján összeállított rangsorát szintén az Untold vezeti. A tavalyi négy nap összesített nézőszáma 330 ezer volt - ezzel a Szigettel játszik egy ligában. A szervezők statisztikái szerint az Untold közönségének körülbelül 10 százaléka külföldi. A fesztiválok fő szponzorai, a Transilvania Bank, a Kaufland, az Ursus vagy az Orange sok száz ezer eurós szerződéseket kötnek a szervezőkkel.

A fotó forrása: Pixabay