Könnyen lehet, hogy Paolo Gentiloninak, az olasz miniszterelnöki poszt várományosának csak az lesz a dolga, hogy melegen tartja Matteo Renzinek a kormányfői bársonyszéket - írja a Bloomberg. Sergio Mattarrella államfő a 62 éves politikusnak adta a kormányalakítás jogát, s úgy tűnik, ha össze tud állítani egy kormánynévsort, akkor hivatalba is léphet.

Gentiloni az alkotmányreformról tartott decemberi népszavazás sikertelensége után lemondott Renzi kormányában külügyminiszter volt. Jelölését támogatja a mérsékelt baloldali kormánypárt (PD) és jó eséllyel az eddig kormányzó koalíció többi politikai ereje is, ám ez nem elég ahhoz, hogy a 2018-ban esedékes következő parlamenti választásokig kormányozhasson.

Jöhetsz, de nem sokáig

Renzi támogatja, hogy volt külügyminisztere vegye át tőle a stafétabotot, ám már a jövő év első felében nyomást gyakorolhat rá annak érdekében, hogy lemondjon, utat nyitva az előrehozott választások előtt. Ezt a helyzetet jellemezte úgy az ellenzék vezető ereje, az Öt Csillag Mozgalom egyik politikusa, hogy Gentiloni csak a volt kormányfő avatára.

A most felálló kormány lesz egyébként Olaszország 64. kormánya a második világháború óta, Gentiloni pedig a negyedik olyan miniszterelnök lehet Marion Monti, Enrico Letta és Renzi után, aki nem választások eredményeként kerül hatalomra. Ha jövőre előrehozott választások lesznek, azzal Olaszország beáll Hollandia és Franciaország mögé, illetve Németország elő a sorba.

Olaszország új első embere - akit szakértők a feladat ellátására felkészült politikusnak tartanak - a csütörtöki európai uniós csúcsértekezleten mutatkozhat be európai kollégáinak. Ezt követően neki kell előkészítenie a következő csúcsot, amelyet az Európai Gazdasági Közösséget megalapozó római szerződés 1957-es aláírásának 60. évfordulóján tartanak.

Fontos feladatok

Az új kormányra három komoly feladat vár. Az egyik a választási törvény módosítása, a másik a halvány gazdasági növekedés élénkítése, a harmadik az olasz bankrendszer megerősítése. Várakozások szerint Gentolini számos korábbi kollégáját megtartja, mindenekelőtt Pier Carlo Padoan pénzügyminisztert.

Miután az Európai Központi Bank elutasította, hogy elhalasszák a Banca Monte dei Baschi di Siena SpA bank feltőkésítését, az év végéig pontot kell tenni az ügy végére. Az ötmilliárd eurós tőkeinjekciót kormányzati hozzájárulás nélkül akarják betolni a pénzintézetbe. A segély nélkül megroggyant bank magával ránthatja az egész olasz bankrendszert.

A hagyományos pártok azért akarják megváltoztatni a választási törvényt, mert az jelenlegi formájában az alsóházban megtöbbszörözné a szavazatok alapján győztes párt erejét, amely a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az Öt Csillag lehet. A legutóbbi Ipsos-felmérés szerint 31,5 százalékon áll a párt támogatottsága, míg a PD-é 29,8 százalék.