Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia nem tudja büntetni a matrica nélkül közlekedő külföldieket, kivéve, ha a rendőr megállítja az autót. A sztrádafigyelő kamerák felvételei alapján nem lehet utólag postázni a bírságot, hiszen csak a rendszám áll a hatóságok rendelkezésére, a vétkes személyes adatai nem, és azokat legális úton nem is tudják megszerezni - írja a pozsonyi Új Szó.

Ennek ellenére a magyarországi Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szlovákiai ügyvédi irodák segítségével próbálja behajtani a bírságokat a szlovákiai sofőröktől, akik Magyarországon közlekedtek matrica nélkül a fizetős szakaszokon. Kérdés, hogyan jutnak hozzá a gépjármű tulajdonosának személyes adataihoz.

Űzött szlovákiai autós

Az Új Szó egyik olvasója azt panaszolta, hogy édesapjától egy pozsonyi ügyvédi iroda próbál behajtani ilyen bírságot.

Ami az igazán elképesztő, hogy a szabálysértés elkövetésekor a gépkocsi még nem volt a papa tulajdonában. Természetesen be tudják bizonyítani, hogy ez volt a helyzet, de felháborító, hogy ezt neki kell bizonyítania és állnia kell az ezzel kapcsolatos kiadásokat.

A bírság kifizetésére való felszólítást a szabálysértés után több mint egy évvel küldték ki. Az eredetileg kiszabott, mintegy 47 eurónak megfelelő bírsághoz az ügyvédi iroda további 40 eurót számlázott ki, és azzal fenyegetőzik, ha 60 napon belül nem fizetnek, a bírság 190 euróra emelkedik.

Mossák kezeiket

A szlovákiai közlekedési minisztérium a konkrét esetekkel kapcsolatban nem kíván nyilatkozni, de továbbra is állítja, hogy a fizetős útszakaszok matrica nélküli használatáért kiszabott büntetést - törvényes lehetőség híján - nem lehet külföldön behajtani.

Ausztria, amely idén vezette be az elektronikus matricákat, szintén csak a közúti ellenőrzések során, a helyszínen tud bírságolni, Szlovákiához hasonlóan nem postázza külföldre a bírságot. A pozsonyi kormány ugyanakkor azon van, hogy megváltozzon az ezzel kapcsolatos uniós szabályozás.

Lehet próbálkozni

Veszelei Viktória jogász szerint a nemzeti közúti szabályok vonatkoznak a külföldi állampolgárokra is, tehát a nemzeti szabályozás kiterjed a Magyarországon szabálysértést elkövető, nem magyar állampolgárokra is. A kérdés az, hogy milyen módon szerzi be a külföldiek adatait a magyar fél, ha a helyszínen nem állította meg az autót a rendőr.

Ha az adatszerzés összhangban van az adatvédelmi szabályokkal, akkor a jogi képviselő hozzájuthat ezekhez az adatokhoz. Az unión belüli szabad mozgás elve kiterjed a határokon átnyúló szolgáltatásokra is, vagyis szlovákiai ügyvédi iroda képviselhet magyar ügyfelet.

A fotó forrása: Pixabay.