Richard Ferrand főtitkár hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az új kormányfő feladata lesz, hogy többségre vigye a nemzetgyűlési választásokon az államfő pártját.

Emmanuel Macron már múlt héten kiválasztotta leendő miniszterelnökét, de nevét eddig nem árulta el. A távozó szocialista kormány szerdán tartja utolsó ülését, Emmanuel Macron ünnepélyes beiktatása vasárnap lesz, s az államfő várhatóan jövő hétfőn nevezi ki az új kormányfőt és a minisztereit. A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án tartják.

Macron mozgalmának főtitkára emlékeztetett arra, hogy a képviselőjelöltek legalább fele a civil társadalomból érkezik és korábban semmilyen politikai mandátummal nem rendelkezett, s legalább a felük nő lesz. A jelöltek másik felének nagy része pedig olyan politikus lesz, akik elsősorban önkormányzati és megyei szinteken szereztek tapasztalatot.

Az 577 képviselői helyre a mozgalom pályázatot írt ki, s a képviselői helyekre több mint 16 ezren jelentkeztek. A kiválasztott jelöltek névsorát, akik közül eddig 14 név ismert csak, csütörtökön ismerteti a szervezet, amelynek kitűzött célja a politikai élet erkölcsössé tétele, ezért kizárólag büntetlen előéletű választópolgárok jelentkezését fogadták el.

Az új elnöki párt alapító kongresszusát július 15-e előtt tartja meg. Addig a szervezetet ideiglenesen a nagyközönség előtt ismeretlen 68 éves Catherine Barbaroux irányítja, aki munkaügyi szakértőként jobb- és baloldali kormányok kabinetjeiben is dolgozott.

Emmanuel Macron 2016. április 16-án akkor még a szocialista kormány gazdasági minisztereként alapította meg szülővárosában az észak-franciaországi Amiens-ben a jobb és baloldali pártpolitikai megosztottságot meghaladni célzó politikai mozgalmát En Marche (Lendületben) néven, amely hatalomra segítette, és amely jelenleg 250 ezer tagot számlál - írta az MTI.

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése alapján Emmanuel Macron a voksok 66,1 százalékát gyűjtötte össze, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,9 százalékát kapta.