Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddigi legélesebb bírálatát fogalmazta meg Donald Trump amerikai elnökkel szemben James Clapper, aki korábban az Egyesült Államok több hírszerző ügynökségét vezette demokrata és republikánus elnök adminisztrációjában is - derül ki a Business Insider cikkéből. Véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy bánik Trumppal, ahogy egy hírszerzőtiszt kezeli a célszemélyeket, akiket manipulálni akar.

Clapper szakértőként a CNN-en mondta el véleményét azt követően, hogy az elnök nyilvánosan ismertette új nemzetbiztonsági stratégiáját. Ez Kínát és Oroszországot az Egyesült Államok olyan versenytársaiként jelöli meg, amelyek érdekei ütköznek az USA-éval. Emellett Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy információs eszközökkel igyekszik aláásni a demokráciák legitimitását.

Szívélyes beszélgetés

A sajtókonferencián Trump beszámolt egy telefonbeszélgetésről, amelyet Putyinnal folytatott a hét végén. A hívó fél az orosz elnök volt, aki megköszönte amerikai kollégájának, hogy a CIA kritikus információkat osztott meg az orosz hírszerző szervezetekkel egy tervezett szentpétervári terrortámadásról.

Tegnap fogadtam Putyin orosz elnök hívását, amelyben megköszönte a CIA információit egy jelentős terrortámadással kapcsolatban - fejtegette az elnök. Ez nagyon jó dolog. Így kell ezeket az ügyeket intézni. Pontosan így kell ennek a dolognak működni - lelkendezett.

Színjáték

Clapper azonban meglehetősen fagyosan fogadta Trump meleg szavait. A CNN-nek adott interjúban elárulta, hogy az USA és Oroszország hírszerző szervezetei régóta együttműködnek a terrorizmus elleni harcban, ezért Putyin hívása szerinte csak egy "teátrális" gesztus. Jól mutatja, milyen kiváló hírszerzőtiszt Putyin. Mint a KGB korábbi operatív munkatársa tudja, hogyan kell kezelni azokat az embereket, akiket fel akar használni a céljaira. Most pontosan ezt teszi az amerikai elnökkel.

A Businsess Insider emlékeztet rá, hogy Trump többször kifejezte elismerését Putyin iránt, illetve jelezte, hogy szorosabb USA-orosz kapcsolatokat akar. Emellett szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy gyakran átveszi Putyin álláspontját. A legjobb példa erre, hogy - akárcsak orosz kollégája - visszautasítja, hogy Moszkva befolyásolta volna a tavalyi elnökválasztási kampányt az ő oldalán.

Az ezzel kapcsolatos kongresszusi, FBI-, illetve független vizsgálatokat boszorkányüldözésnek minősítette, az FBI imázsa szerinte soha nem volt olyan rossz, mint most és úgy látja, hogy önálló hackerek csibészkedtek a választási kampány idején, nem az orosz kormányhoz köthető, fizetett, hivatásos internetbetyárok.

Figyelmeztettek

Clapper mellett John Brennan, a CIA és James Comey, az FBI korábbi igazgatója is figyelmeztettek Putyin taktikázására. Trump mindhármukról azt állítja, hogy politikai megbízást teljesítenek. Clapper szerint az orosz elnök amerikai kollégája személyiségjegyeire rájátszva használja ki politikustársát. Hírek szerint szoros kapcsolat fedezhető fel Putyint szavai és Trump híres twitterüzentei között - amelyekkel közvetlenül kommunikál az emberekkel.

Ez tükröződik abban, hogy az elmúlt néhány hónapban gyakorlatilag az amerikai elnök meggyőződését visszhangozta saját nyilatkozataiban. Az egyik példa erre, hogy - akárcsak Trump - Putyin is gyakran ostorozza a független sajtót és nemrégiben az ő szavait ismételve bírálta az orosz befolyást firtató vizsgálatokat. Ezeket az orosz államfő szerint Trump ellenzékéhez tartozók találták ki, hogy illegitimmé tegyék az elnök tevékenységét.

Ne felejtsék!

Ne felejtsék el, honnan jön Putyin - fejtegette ezzel kapcsolatban Clapper. Egy KGP-tisztről beszélünk, aki pontosan tudja, mit csinál. A hírszerzők szakszerűen szólva eszközöket gyűjtenek és használnak fel céljaik elérésre. Putyin szerinte tapasztalatára és ösztönös emberismeretére támaszkodva manipulál egy számára nagyon fontos erőforrást, már ha szabad ezt a jelzőt használni az Egyesült Államok elnökére.

A nyitókép forrása: AFP