Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nemrégiben jelentette be az úgynevezett szolidaritási adó bevezetésének tervét, amely szerint a leggazdagabbaktól beszedett különadóból bővítenék a rokkantak járandóságait. A szaksajtó azt találgatja, mekkora összeget mozgatna meg az új közteher - derül ki a gazeta.pl cikkéből.

A Rzeczpospolita című lap számításai szerint az új adó havonta akár több ezer zlotyval is megterhelné azokat, akik havi keresete meghaladja a bruttó 25 ezer zlotyt (1,88 millió forint). A számoláshoz elsősorban Morawiecki szavai adtak útbaigazítást, amelyek szerint azoknak kellene fizetniük az új adót, akik legalább csak fél százalékkal többet kapnak havonta, mint a legjobban kereső lengyelek.

Emellett figyelembe vették a becslésnél a rokkantaknak járó segélyek költségeit, amelyek évente több milliárd zloty kiadást jelentek az államháztartásnak. A harmadik tényező, amivel számoltak az állásban lévő lengyelek száma: a Rzeczpospolita szerint a vállalkozásoknál és a költségvetési szerveknél összesen 9,2 millióan dolgoznak.

Meglepett szaktárca

Teresa Czerwinska pénzügyminiszter  bejelentette, hogy az új adó első javaslatát május közepéig hozzák nyilvánosságra. A szolidaritási adóból befolyó pénzből azt az alapot kell erősíteni, amelyet a múlt héten a kormányfő hívott életre a rokkantak megsegítésére.

A miniszterelnök a szaktárcát is meglepte a javaslatával. Morawiecki nem csak ezzel az adóval állt elő nemrégiben a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) konvencióján, hanem olyan ígéretekkel is, mint amilyen például a diákoknak szóló kedvezmény, az idősek támogatásának új programja vagy a helyi utak modernizálásának terve.

Módosítani kell

Czerwinska beszámolt arról is, hogy az ország konvergenciaprogramja még nem számol a miniszterelnök új javaslataival. Az állami finanszírozás következő hároméves programja készítésekor ezeket még nem ismerték, így módosítani kell a tervet. Ugyanakkor a szakminiszter szerint még az új elképzelések sem öltöttek végleges formát, csak a diákok kedvezménye biztos. Ezt a lehető leggyorsabban meg akarják valósítani, amire évi 1,4 milliárd zlotyt szánnak - írta a Business Insider Polska.

A kormány 2016-tól számos adórendszerreformot vezetett be, amelyeknek köszönhetően nőttek az adóbevételek. 2017-ben a GDP 21 százalékát hozták, ami 0,4 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. Csak az áfából 30 milliárd zlotyval több folyt be, mint 2016-ban, ám a szakminiszter úgy véli, hogy sok még a tennivaló, miután ebből az adóból további nagyjából 25 milliárd zlotyt gereblyézhetnének össze.

A PiS tervei szerint az államháztartási hiánynak 2021-re a GDP 0,7 százalékára kellene esnie. Ha ezt sikerülne elérni, akkor az államadósság az EU-s számítási módszer szerint fokozatosan a GDP 46 százalékára mérséklődne 2021-re.

A fotó forrása: Shutterstock.