Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több szénre van szüksége a lengyel gazdaságnak külföldről, főleg Oroszországból - idézte a lengyel energiaügyi miniszter, Krzysztof Tchórzewki kijelentését a gazeta.pl. A tárcavezető azt is elárulta, hogy januártól márciusig Lengyelország 3,8 millió tonna szenet vitt be külföldről.

Ez nagyjából 15 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakának importja. Az országba főként Oroszországból érkezett a szén. A pontos számokból kiderül, hogy május végéig a lengyelek több mint 2,3 millió tonna szenet importáltak Oroszországból, miközben még Ausztráliából is beszereztek 0,8 millió tonnát, igaz, ez magas minőségű koksz volt.

A miniszter ebben nem lát problémát, szerinte ez nem veszélyezteti a lengyel bányákat, nem szorítja ki a hazai piacról a lengyel energiahordozót.

A gazeta.pl szerint nagyon valószínű, hogy egyre több szenet fog külföldön vásárolni az ország. Ennek hátterében az a kormánypolitika húzódik meg, amely az energiaágazat fejlesztését a szénre alapozza. A megújuló energiaforrások - főleg a szél - felhasználásának fejlesztését jogi szabályozással leblokkolták. A szén importját a mennyiségi igények mellett az is indokolhatja, hogy a lengyel bányákból drágább a felszínre hozni a lengyelek hagyományos energiahordozóját.