Az orosz kormány február-márciusban tárgyalásokat kezdett az OPEC-kel arról, hogy a világ legnagyobb olajtermelői korlátozzák - fagyasszák be az év eleji szinten - kitermelésüket. Ennek köszönhetően a januári 27 dollár/hordós szintről az elmúlt 10 hónap átlagában 44 dollárra ment fel a fekete arany ára, ami igencsak jót tett az orosz büdzsének - írja a Bloomberg.

A nagy manőver

A Kreml voltaképpen két egymásnak ellentmondó politikai-gazdasági húzást kombinált. Egyfelől az orosz diplomácia kezdeményezte a korlátozást és leült a tárgyalóasztalhoz az OPEC-kel, másfelől rekordnagyságúra tornászták fel az ország olajkitermelését.

A megnövekvő olajárnak és olajkivitelnek köszönhetően összesen 400-700 millió rubel pluszbevételt (1800-3100 milliárd forint, a magyar GDP 6-10 százaléka) tehetett zsebre a moszkvai kormány.

Az trükk szépsége, hogy bár a kitermelés befagyasztásáról nem sikerült megállapodniuk a feleknek - miután az OPEC áprilisi ülésén a kartell tagállamai nem jutottak egyezségre egymással -, mégis sikerült feltolni az olajárat. A korlátozás lehetősége elriasztotta a kereskedőket attól, hogy az olajár esésére játszó spekulációs ügyleteket kössenek - fedte fel szándékukat Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter.

Nagyon kellett

A moszkvai kormány bevételeinek 40 százaléka származik az olaj- és gázkitermelésre és -exportra kivetetett adókból. Az elmúlt évek árzuhanása miatt megugrott a költségvetési deficit, ami arra kényszerítette az orosz vezetést, hogy az ezredforduló utáni magas olajbevételekből felhalmozott tartalékok felélésével pótolja a hiányt.

Az olajipar adóiból 2,7 ezer milliárd rubel folyt be a büdzsébe január és október között, ami 26 százaléka a teljes bevételnek - derül ki a pénzügyminisztérium adataiból. A Bloomberg számításai szerint a magasabb olajárak köszönhetően a havi bevételek június óta meghaladják a 300 milliárd rubelt szemben a február 185 milliárddal.

Új feltétel

Eközben a kitermelést októberre havi 11,2 millió hordóra növelték a januári 10,9 millióról. Már a téli adat is rekord volt a Szovjetunió összeomlását követő évek adatainak összehasonlításában. Novak elmondása szerint továbbra is nyitottak a korlátozásra, ám nem a januári, hanem az októberi szinten fagyasztanák be a kitermelést. Az OPEC november 30-ai közgyűlésén veszi újra napirendre a termelés befagyasztásának kérdését.