Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szankciókkal sújtott személyek és vállalatok neveinek listáját az amerikai pénzügyminisztérium tette közzé honlapján pénteken.

A tárca 14 ukrán és 8 orosz állampolgár, köztük Andrej Cserezov orosz energetikai miniszterhelyettes ellen hozott szankciókat, továbbá büntető intézkedésekkel sújtott 19 orosz vállalatot, egy Lengyelországban bejegyzett ukrán kereskedelmi céget, valamint egy Georgiában (Grúzia hivatalos neve - a szerk.) bejegyzett orosz vállalatot.

Az indoklás szerint valamennyien ukrajnai oroszbarát szeparatistákkal állnak kapcsolatban. Az ukrán állampolgárok között vannak, akik a de facto független donyecki és a luhanszki térségben miniszteri címet viselnek. Az orosz Cserezovot pedig korábban már az Európai Unió is szankciókkal sújtotta, mert szerepet játszott turbinák Krímbe szállításában. A korlátozások a jelentések szerint sokat ártottak az orosz gazdaságnak.

A büntetőintézkedéseket éppen pénteken hozták nyilvánosságra Washingtonban, amikor Rex Tillerson, amerikai külügyminiszter a davosi világgazdasági konferencián az ukrán elnökkel folytat megbeszéléseket. Közben az amerikai külügyi tárca közleményben ítélte el Georgia szuverenitásának orosz megsértését.

A Heather Nauert külügyi szóvivő által aláírt közlemény elítéli, hogy az Orosz Föderáció közös haderőről szóló megállapodást ratifikált a georgiai szakadár Dél-Oszétia vezetőivel. "Nem ismerjük el ezt az úgynevezett egyezményt, amely nem jelent érvényes nemzetközi megállapodást" - fogalmazott a külügyi közlemény.

A külügyminisztérium leszögezte egyúttal: az Egyesült Államok álláspontja Abháziával és Dél-Oszétiával kapcsolatban megingathatatlan: teljes mértékben támogatja Georgia területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között. A minisztérium arra is sürgette Oroszországot, hogy vonja vissza erőit a 2008-as tűzszünet előtti állásaiba és álljon el Georgia e két területének, Abháziának és Dél-Oszétiának önálló államként történt elismerésétől.

A fotó forrása: Alexander Nemenov/AFP.