Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Portugália brutális recesszió elé néz a következő két évben és a 78 milliárd eurós EU-IMF hitelcsomag hároméves futamideje alatt kőkemény megszorító intézkedéseket kell végrehajtania - írja az FT utalva arra, hogy a kormányfő szerdán a viszonylag kedvező intézkedéseket emelte ki - például azt, hogy kifizethető lesz a 13. és 14. havi bér -, azt a látszatot keltve, mintha Görögországnál és Írországnál számottevően kedvezőbb kondíciókról tudtak volna megállapodni.

A lap birtokába került dokumentum azzal számol, hogy a GDP 2011-ben és 2012-ben 1,5-2,0 százalékkal zsugorodik, a munkanélküliségi ráta pedig bőven 12 százalék fölé emelkedik. Igaz ugyan, hogy a költségvetés GDP arányos hiányát a jövő év helyett 2013-ban kell a háromszázalékos maastrichti határ alá szorítani, ám mivel a kormány nemrégiben kénytelen volt a tavalyi deficitadatot 9,1 százalékra emelni, ezért ez voltaképpen nem jelent könnyítést, sőt az új célt nehezebb lesz elérni, mintha Lisszabon tartotta volna az eredetileg tervezett hét százalék körüli 2010-es hiányt.

A 78 milliárdos pakkból 12 milliárdot szánnak a bankok feltőkésítésére. A pénzintézetektől elvráják, hogy a következő 18 hónapban jelentősen emeljék tőkemegfelelési mutatójukat. Idén kilenc, 2012-ben pedig tíz százalékos tartalékot kell képezniük.

A közszféra béreit és a nyugdíjakat 2013-ig be kell fagyasztani, az 1500 eurónál magasabb nyugdíjakat speciális adóval terhelik. A feltétek szerint csökken az elbocsátott alkalmazottak végkielégítése. Eddig minden munkában töltött évük után 30 napi bért kaptak, ezután csak évenként 10 napi fizetés jár. A szociális juttatásokat szintén adóval terhelik, a munkanélküli-segély három év helyett csak 18 hónapig jár.

Lisszabonnak privatizációs programot kell indítania, amelyből három év alatt ötmilliárd euró bevételre számítanak. Még idén meg kell hirdetni a Tap-Airt, az ország állami légitársaságát. A nagy infrastruktúra-beruházásokat, illetve a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP programokat felfüggesztik, amíg az EU és az IMF részvételével felül nem vizsgálják, hogy ezek racionálisak és végrehajthatók-e.

Emelik a helyi ingatlanadókat és növelik azoknak a költségnek az alsó határát, amelyek alapján leírásokat vehetnek igénybe az adózók. A regionális és ennél alacsonyabb szintű helyhatóságoknak csökkenteniük kell alkalmazottaik számát.