Egy Londontól 120 kilométerre működő vállalkozás telephelyén látható szemétdomb hívja fel a figyelmet arra a technológiára, amely áttörést ígér a műanyagok újrahasznosításában - kezdi helyszíni tudósítását a Bloomberg. Adrian Griffiths startup vállalkozásának üzeméről van szó - a cégvezető meg akarja menteni az óceánokat, mégpedig úgy, hogy eközben milliókat keres.

Vállalatának rendszere nagyjából egy teniszpályának megfelelő helyet foglal el. Egyik végén mindenféle műanyag áramlik be a csomagolóanyagoktól a műszálas ruhákon és a szőnyegeken át elektronikus eszközök alkatrészeiig, másik végén a Plaxx névre keresztelt olaj jön ki. Az utóbbiból újra elő lehet állítani műanyagokat vagy fel lehet használni hajók üzemanyagaként.

Mindenevő rendszer

Meg akarjuk változtatni a műanyag történetét a világon - jelenti ki "szerényen" Griffiths. A brit fővárostól délnyugatra lévő Swindonban működő vállalkozása naponta 2,4 tonna műanyaghulladékot dolgoz fel a jelenlegi pilot projekben, amelyet a brit kormányon kívül több mint száz magánbefektető finanszíroz.

Kijelentése nem tűnik túl magabiztosnak, ha figyelembe vesszük, hogy cége technológiája áttörést ígér szakterületén. A Warwick Universityn kifejlesztett rendszer óriási előnye a hasonló megoldásokkal szemben, hogy mindenevő, azaz bármilyen műanyagot képes lenyelni és átalakítani, ezért nem kell szelektálni a szemetet, amivel etetik.

Ezzel kiküszöböli az eddigi műanyag-újrahasznosító technológiák legfontosabb hiányosságát, ami akadályozza, hogy gazdaságilag kifizetődőek legyenek. E tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a világ óceánjaiba kerülő kevert műanyag szemét feldolgozására.

Game changer

Ez a rendszer megváltoztatja a szemetelés elleni harc kimenetelét - állítja Patricia Vangheluwe, a több mint száz polimergyártót képviselő PlasticsEurope környezetvédelmi ügyekben illetékes igazgatója. Utat nyit az előtt, hogy feldolgozzuk azt a műanyagot is, amelyet a jelenlegi technológiákkal nem tudunk, mindezt gazdaságosan, bekapcsolódva az új ciklikus gazdaságba.

Szükség is lenne a játszma megfordítására, mert jelenleg a műanyag szemét áll győzelemre. A világon előállított ilyen anyagoknak csak tíz százalékát hasznosítják újra, mert olcsóbb kőolajból előállítani az újabb műanyagokat. A kidobott műanyagok kilencven százaléka szemétlerakókban és az óceánokban végzi - az utóbbiak műanyagtartalma már összemérhető a haltartalmukkal.

Ez működik

Számos hasonló projekt azért fullad kudarcba, mert a technológia nem kínál elegendő nyereséget önmaga fenntartásához - fejtegeti Nick Cliffe, az egyik brit innovációs kormányügynökség szakértője, akinek szervezte 2,6 millió fontot (közel egymilliárd forint) fektetett Griffiths cégébe.

A jól csengő RT7000 névre keresztelt berendezést a vállalkozó lízingelni akarja. Miután elfér öt hajókonténerben - ami töredéke a hasonló rendszerek nagyságának -, bárhol telepíthető. Így elvihetik a feltörekvő országoknak azokra a tengerparti szakaszaira, amelyek legendásan szennyezettek műanyag hulladékokkal.

A telepítés árát hárommillió fontra, az üzemeltetés éves költségét mindössze félmillióra becsli a vállalkozó. Így cége évente 1,7 millió font bevételt érhet el egy-egy rendszeren. A befektetés két és fél év alatt megtérülhet. Griffiths nem titkolja, hogy olyan berendezést akart, amelyet kifizetődően lehet üzemeltetni, nem hiszi, hogy a haszonszerzés reménye enélkül a környezetvédelem mellé állíthatók az emberek.