Várhatóan nem késik sokat Moszkva válasza arra a kiszivárogtatott amerikai hírszerzési dokumentumra, amely szerint az orosz katonai titkosszolgálatnak megvolt a lehetősége a tavalyi amerikai elnökválasztás befolyásolására - derül ki a Moscow Times tudósításából. Nem a lehetőség beismeréséről van szó.

Ezzel szemben azt az elvet alkalmazzák, amely szerint ha megvádolnak valamivel, akkor célszerű azonnal viszont váddal reagálni. Az orosz parlament azt fontolgatja, hogy különleges, egyszeri feladattal új parlamenti bizottságot állít fel. A testület dolga az lesz, hogy megakadályozza a nyugati államok beavatkozását a 2018-as oroszországi elnökválasztásba.

"Biztosan megpróbálják"

A felsőház mellett működő bizottság figyelni fogja a különböző külföldi szervezetek tevékenységét és törvényjavaslatokat készít a külső befolyás megfékezésére. Konsztantyin Koszacsev, a felsőház külügyi bizottságának elnöke korábban arról beszélt, hogy az USA és NATO-szövetségesei szisztematikusan igyekeznek befolyásolni az orosz belpolitikát.

Nem kétséges, hogy az elnökválasztás finisében, jövő márciusban határozott kísérleteket fogunk tapasztalni a szavazás befolyásolására - fejtegette az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Ezért akarunk felállítani egy olyan parlamenti testületet, amely kiszűri ezeket a próbálkozásokat és javaslatokat tesz a törvényi környezet javítására.

A parlament már szerdán napirendjére tűzi az ügyet. Az elnökválasztás 2018. március 18-án lesz. Vlagyimir Putyin államfő egyelőre nem jelentette be, hogy indulni szándékozik-e az elnökválasztáson.