Egy új, az EU-IMF megállapodást támogató kormány valószínűleg felállhat már a június 28-29-i uniós csúcs előtt - véli a hitelminősítő -, minek folytán a Fitch nem helyezi vizsgálat alá negatív kilátással az összes euróország szuverén adósságát, amint azt tette volna, ha a görög kivonulás közeli esélye vált volna valószínűvé.

A görög, illetve az eurózóna beli válság intenzív maradt - tette hozzá a Fitch. A fiskális szigor és a fájdalmas szerkezeti reformok, illetve a Sziriza vezette erős parlamenti ellenzék kombinációja azt jelenti, hogy az új görög kormány helyzete valószínűleg törékeny marad. A gazdasági zsugorodás üteme csaknem bizonyosan felgyorsul, az ország likviditási helyzete gyorsan romlik - mindez azt erősíti, hogy mielőbb meg kell alakítani az új kormányt és felújítani az EU/IMF programban hozzáférhető finanszírozást.

A Standard & Poor's ugyancsak hétfő este Londonban összeállított elemzésében közölte, hogy várakozása szerint az új görög kormány megkísérli majd újratárgyalni a segélyprogram feltételrendszerét az Európai Bizottság, az eurójegybank (ECB) és az IMF alkotta trojkával. Az S&P szerint azonban több euróövezeti tagállam ellenállása korlátozza a trojka készségét a program feltételeinek enyhítésére.

A cég szerint, ha a politikai pártoknak nem sikerül életképes koalíciót kialakítaniuk, és emiatt júliusra újabb választásokat kell kiírni, akkor a Görögországnak szánt további folyósításokat felfüggeszthetik, és ez gyorsan a görög szuverén törlesztésképtelenséghez vezethet. Ugyancsak a folyósítások felfüggesztését eredményezheti, ha Görögország nem tartja magát a segélyprogram feltételeihez.

Mindent egybevetve a Standard & Poor's elemzői szerint bár rövid távon csökkenhetett Görögország euróövezeti távozásának kockázata, változatlanul "legalább egy a háromhoz" az esélye a görög eurótagság megszűnésének közép- vagy hosszú távon.
Az S&P ugyanakkor közölte azt is, hogy a görög választások jelenleg nem befolyásolják a cég által a hosszú és rövid futamidejű görög szuverén adósságra érvényben tartott "CCC/C" szintű, stabil kilátású osztályzatot.