Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brit tudósok ukrán közreműködők részvételével a felrobbant és betemetett csernobili atomerőmű körüli 2600 négyzetkilométeres (több mint négy balatonnyi) elhagyott területen termesztett gabonából és ottani vízből vodkát állítottak elő, amelyet Atomik néven hoznak forgalomba - derült ki a Moscow Times beszámolójából.

Egyelőre egy üveg készült el az új szeszes italból, amellyel az a céljuk a fejlesztőknek, hogy újra hasznosíthatóvá tegyék a tiltott zóna több-kevesebb radioaktív szennyezést tartalmazó földjeinek egy részét.

A kézműves vodka hároméves kísérletezés eredménye, amelyben a University of Portsmouth kutatói vettek részt ukrán kollégáikkal együttműködve. A megoldandó feladat az volt, hogy a földből radioaktív szennyezést felszívó gabonát teljesen megtisztítsák, s így emberi fogyasztásra alkalmas italt készítsenek. Az Atomik az erőfeszítéseiknek köszönhetően olyan desztillálási folyamaton esik át, ami az alapanyagául szolgáló gabonában még megjelenő bármilyen radioaktív szennyezést kitakarít belőle. A kutatók azt állítják, hogy italuk éppen olyan értékeket mutat a sugárzás szempontjából, mint bármely más égetett szesz.

 


A tudósok azt tervezik, hogy az Atomikot egy nem profitorientált vállalkozáson keresztül értékesítik majd, amelyet The Chernobyl Spirit Company névre kereszteltek. A haszon 75 százalékát átutalják azoknak az ukránoknak, akik a tiltott zóna környékén élnek nehéz anyagi körülmények között. A termelést kicsiben akarják kezdeni valamikor még az idei évben.

Házi készítésű színvonal

Sok ezer ember él a csernobili kötelező áttelepítési zónában, ahol tilos új mezőgazdasági befektetéseket végrehajtani - magyarázta az Atomik-projekt vezetője Jim Smith. A kutató egyetért azzal, hogy a zárt területnek gyakorlatilag természetvédelmi övezetnek kell maradnia, ám úgy véli, hogy bizonyos részein, amelyeken az radioaktív szennyezés nem okoz jelentős egészségügyi kockázatot, termeszthetnek gabonát szeszfőzés céljára. Oleg Nasvit, a tiltott zónáért felelős ukrán kormánymegbízott üdvözli a tudományos erőfeszítést, illetve azt, hogy annak hasznából támogatnák a helyi közösséget.

Fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy az élet a lehető legteljesebben visszatérjen a normális kerékvágásba ezen a területen, miközben mindig a biztonságot helyezzük az első helyre - fejtegette a Moscow Times tudósítása szerint. Ami az ott termelt, a radioaktív szennyezéstől mentesített vodka ízét illeti, Nasvit a jó minőségű holdfény (speciális házi készítésű) italokhoz hasonlította az Atomikot. Olyan íze van - mondta -, mint az eredeti helyi gabonából ukrán desztillálási módszerekkel készült szeszes italoknak.