Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még a legnagyobb kelet-közép-európai ország, Lengyelország miniszterelnökének tevékenysége sem éri el az európai közvélemény ingerküszöbét - derült ki a brit Ipsos-Mori közvélemény-kutató intézet felméréséből. A 2004-ben az unióhoz csatlakozott országok népességének fele ugyan lengyel állampolgár, ám Donald Tuskot ennek ellenére nem tudta hova tenni a közvélemény-kutatásban megkérdezettek 69 százaléka - jelentette a thenews.pl hírportál.

A kicsi ismertség miatt nem mond sokat, hogy a válaszadóknak csak egy százaléka értékelte tevékenységét nagyon pozitívra és hét százalékuk adott meglehetősen jó minősítést. Az Ipsos-Mori 12 európai ország 13 vezetőjének értékelését készítette el, ebből az is kiderült, hogy az európai polgárok Tusknál csak Orbán Viktor magyar miniszterelnökről és az EU-hoz tavaly júliusban csatlakozott Horvátország kormányfőjéről, Zoran Milanovicről tudnak kevesebbet.

Nem igazán meglepő módon a legismertebb és legnépszerűbb európai politikus Angela Merkel német kancellár. A második David Cameron brit miniszterelnök, a harmadik viszont egy viszonylag kicsi ország, Svédország kormányfője, Fredrik Reinfeldt. Francois Hollande francia államfő így leszorult a dobogóról. Merkel tevékenységét a megkérdezett 51, Cameronét 35 százalékuk értékeli pozitívan. Hollande viszont a legnépszerűtlenebb európai vezető: a válaszadók 32 százaléka szerint rosszul végzi a dolgát és csak 20 százalékuk elégedett a munkájával.

A közvélemény-kutatásban igyekeztek megjósolni, hányan mennek majd el szavazni az európai polgárok közül a május végi európai parlamenti választáson. Ebben az összehasonlításban Lengyelország 20 százalékos várható részvételi aránnyal megszerezte a negatív rekordernek járó címet. Átlagosan az európaiak 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem vagy nem igazán érdekli a szavazás. Az Ipsos-Mori felmérése április végén készült kilencezer belga, brit, francia, holland, horvát, ír, lengyel, magyar, német, olasz, spanyol és svéd állampolgár megkérdezésével.