Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit üzleti vállalkozások üzleti bizalma drámaian hanyatlott a függetlenségi népszavazást követően - idézi egy friss felmérés eredményét a BBC. A YouGov és a Centre of Economics and Business Research (CEBR) vizsgálata szerint a brit gazdaság kilátásait rossznak látó cégek aránya 49 százalékra nőtt a referendum előtti 25 százalékról.

Az eredmény jelentős sokkreakciót mutat a brit vállalatok részéről a múlt heti népszavazási eredményt követően - értékeli vizsgálatukat Scott Corfe, a CEBR igazgatója. A cégek láthatóan megrémültek a referendum eredményétől, és felülvizsgálják tőkebefektetési terveiket, továbbá az exportlehetőségeikkel és a hazai eladásokkal kapcsolatos várakozásaikat. Biztosra vehető az is, hogy kevesebb embert fognak felvenni.

Jön a fekete leves

Az üzleti bizalom alakulása a legjobb előrejelzője annak, merre a tart a gazdaság a következő negyedévekben - teszi hozzá a szakértő. Így a mutató romlása arra utal, hogy a GDP növekedése jelentősen lassulni fog a következő három-hat hónapban.

Az adatokat részletezve kiderül, hogy a tőkebefektetési tervek indexe 100,1 pontra esett a referendum előtti 108-ről. A 100 feletti értékek növekedést, az ez alattiak visszaesést jeleznek előre. Az exportvárakozások jelzőszáma 99,8 pont lett a korábbi 115,3 után.

Mi lesz itt?

A kivitelt azt teszi bizonytalanná, hogy egyelőre senki sem tudja, milyen megállapodást köt az EU-val a kilépő Nagy-Britannia. A szigetországra vonatkozó vámszabályok gyökeresen megváltozhatnak, ha kiszorul az egységes piacról, márpedig azon csak akkor maradhat bent, ha továbbra is vállalja a munkaerő szabad áramlásának biztosítását és befizet a brüsszeli büdzsébe.

A fogyasztók is

Az üzleti bizalom hanyatlásáról szóló felmérést megelőzően látott napvilágot a YouGov/CEBR másik vizsgálata, amely szerint a fogyasztók gazdasági bizalmi indexe 2013 óta a legalacsonyabb szintre esett a Brexit híveinek győzelme után. Ez azt jelentheti, hogy elhalasztják nagyobb vásárlásaikat, ami szintén a padlóra vinné a gazdaságot.

A bizonytalanság a beruházások elmaradása miatt kibontakozó recesszióhoz vezet - jegyezték meg a Goldman Sachs közgazdászai múlt heti feljegyzésükben. Szerintük a fogyasztók nem fogják jelentősen visszafogni vásárlásaikat, ám a vállalkozások elállnak beruházási terveiktől. Így az év végére recesszióba süllyedhet a brit gazdaság.