Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szembe szállva a Demokrata Párt vezetőinek intelmeivel, miszerint korai lenne impeachment, azaz alkotmányos vádemelési eljárást kezdeményezni az Egyesült Államok elnöke ellen, benyújtja a törvényhozásban ezzel kapcsolatos indítványát Al Green texasi demokrata képviselőházi honatya - adta hírül a CNBC. Szeretem a hazámat - kezdte azt az emlékeztetőt, amelyben kollégáit értesíti döntéséről.

Donald Trump szerinte egyszerűen túlságosan nemtörődöm személyiségű ember ahhoz, hogy ellássa az elnöki tisztségét, ezért méltatlan erre a magas hivatalra. Túl sokáig hagytuk, hogy az udvariasságunk visszatartson attól, hogy szembe szálljunk Donald J. Trump bántó udvariatlanságával - fejtegette a képviselő.

Nem bűntett miatt

Más szóval Green nem azért kezdeményez impeachment eljárást az államfő ellen, mert valamilyen bűncselekménnyel vádolja, hanem azért, olyan súlyosnak látja a tisztségéhez nem illő viselkedését, hogy ezt elég indoknak tarja a hatalomból való elmozdítására. Úgy véli, hogy az elnök gyűlöletbeszéde beszennyezi a közéletet és végzetesen elmélyíti a társadalom megosztottságát, nehezen gyógyítható, hosszú távú sérüléseket okozva.

Külön kiemelte Trump egyik elhíresült megjegyzését, amelyet még augusztusban tett, amikor a fehér felsőbbrendűséget hirdető és ez ellen tiltakozó tüntetők összetűzése nyomán az utóbbiak egyike életét vesztette. Az elnök úgy találta jónak, hogy egyrészt-másrészt típusú véleményt fogalmazzon meg, azaz mindkét felet hibáztatta a tragédiáért, amivel rendkívül éles bírálatokat váltott ki maga ellen.

Nem sanszos

Green ugyan nem az egyedüli a kongresszus tagjai közül, aki megfogalmazta az elnök alkotmányos felelősségre vonását kezdeményező indítványát, ám ő az, ki be is fogja ezt nyújtani a T. Ház elé. A sikerre semmi esélye sincs, ugyanis az alsóháznak kétharmados többséggel kellene a szenátus elé terjesztenie az indítványt, miközben a Republikánus Párt tagjai többségben vannak a képviselőházban, az ellenzéki demokraták pedig megosztottak ebben az ügyben.

Az utóbbiak vezetői korábban többször figyelmeztették a pártjuk képviselőit, hogy szerencsésebb lenne tartózkodniuk az impeachment eljárás kezdeményezésétől, mielőtt lezárulnak a Trump tavalyi elnöki kampánystábjának orosz kapcsolatait fürkésző vizsgálatok. Ezek tárhatnak fel esetleg olyan terhelő információkat Trumpra vonatkozóan, amelyek alapján lehet esélye annak, hogy a két pártból verbuválódott csoport indítsa el a kritikus eljárást.

Az egyéni kezdeményezések viszont felbőszíthetik a republikánus honatyákat, akik ezeket követően dacból utasíthatják vissza az együttműködést. Eddig Greent is sikerült visszatartaniuk - sajtóhírek szerint a képviselő októberben már majdnem benyújtotta az impeachmentet kezdeményező javaslatát.

A nyitókép forrása: Andy Buchanan/AFP