Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A varsói kormány ugyan óvatosan fogalmaz Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt győzelmével kapcsolatban, ám a gazeta.pl kommentátora már nem ilyen visszafogott. Szerinte az ingatlanmágnás győzelmével Lengyelország biztosan veszít.

Sötét gazdaság

Marcin Kazmarczyk emlékeztet azokra a várakozásokra, amelyek szerint az új adminisztráció munkába állása várhatóan jelentős változásokat idéz elő a világgazdaságban. A megválasztott amerikai elnök egy kizárólag a saját gazdasági érdekeivel törődő Amerikát vázolt fel választóinak, amely egyedül áll a hatalmas nemzetközi aréna közepén, amely veszélyes és költséges lehet más országoknak is.

Ha az új elnök teljesíti ígéretét és 45 százalékos vámot vet ki a kínai, illetve 35 százalékost a mexikói importra, azzal olyan vámháborút indíthat el, ami destabilizálhatja és barátságtalanná teheti az egész világgazdaságot. Akár az amerikai, akár a kínai gazdaság lassul emiatt, azt megszenvedi például a német autóipar és ez keresztül a lengyel (és a magyar) gazdaság is.

Sötét politika

Trump többször jelezte, hogy kész javítani Oroszország és az USA kapcsolatait. Bár nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent, borítékolható, hogy Lengyelország rosszul jöhet ki a dologból.

Vajon felbátorítaná-e a javuló viszony Putyint arra, hogy agresszívabban lépjen Ukrajnában? Feladja-e az új adminisztráció azt a tervét, hogy erősítse a NATO keleti szárnyát? Nem gyengül-e meg általában a katonai szövetség? Visszavonja-e erőit az USA Európából? Mindezeket nem lehet megjósolni.

A Saxo Bank elemzői hasonló forgatókönyv megvalósulásától tartanak. Ha Trump visszavonná vagy enyhítené az Oroszország elleni szankciókat, akkor megerősödne a rubel és az orosz gazdaság, amit Vlagyimir Putyin egy agresszívabb külpolitikai folytatásának hátteréül használhat fel.

Sötét jövő

A geopolitikai bizonytalanság miatt Lengyelország rákényszerülhet katonai kiadásai növelésére, miközben - mivel Oroszországgal szemben a NATO frontországa - nőne az országkockázata. Emiatt csökkenne a kereslet az állampapírjai iránt, ami megnövelné az államadósság finanszírozásának költségét, továbbá gyengülhet a zloty.

Közvetett hatása lehet Trump elnökségének, hogy több muszlim bevándorló célozza meg Európát. Ha korlátozzák beutazásukat az USA-ba - ahogy azt Trump ígérte -, akkor sokuk úgy gondolhatja, hogy Európában nagyobb eséllyel próbálhat szerencsét.