Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A S&P BB pluszról"BB mínuszra gyengítette Dél-Afrika hazai devizában fennálló adósi minősítését, a külföldi devizában fennállónak besorolását pedig BB pluszról BB-re gyengítette - írta az MTI.

Mindkét besorolás esetében a kilátást negatívról stabilra módosította a Standard and Poor's.

Egy másik hitelminősítő, a Moody's, az éppen csak befektetésre ajánlott Baa3 kategóriának a kilátását negatívra helyezte. Ez annyit jelent, hogy a Moody's következő lépése további rontás lehet bóvli szintre.

A hitelminősítők borúlátóak a dél-afrikai gazdaság kilátásait tekintve. Az ország GDP-je az első negyedévben recesszióban volt, a második negyedévben a gazdaság már 2,5 százalékkal nőtt. A dél-afrikai jegybank 1 százalékról 0,5 százalékra rontotta az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését, a jövő évi várakozását pedig 1,5 százalék növekedésről 1,2 százalékra változtatta.

Az S&P és a Fitch áprilisban rontotta bóvli szintre a Dél-afrikai Köztársaság adósi besorolását. Ez már akkor erős tőkekiáramlást indított el az országból, miután számos külföldi nyugdíjalap és más nagybefektetők esetében alapkövetelmény, hogy meg kell szabadulniuk azoktól az államkötvényektől, amelyek egyszerre két hitelminősítőnél is a befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülnek.

Szakértők a mostani rontások alapján arra számítanak, hogy a tőkekiáramlás fokozódik, az állam egyre nehezebben tudja finanszírozni adósságát.

Címlapkép forrása: GABRIEL BOUYS / AFP