Hétfő délelőtt a rendőrség megszállta a legnagyobb szlovén pénzügyi csoport, az NLB Banka több irodáját és fiókját. Az akció kiterjed a ljubljanai, a koperi és a kranji térségre - írja a Delo.si helyi hírportál.

Az akció kapcsán a bank közölte: ők maguk jelezték a hatóságoknak, hogy visszaélésekre találtak. Teljes együttműködést ígértek a hatóságokkal és hangsúlyozták, hogy számukra fontos, hogy szabályosan működjenek és ne legyen közük semmilyen bűncselekményhez.

A sajtóhírek szerint nemcsak az NLB fiókjaiban razziáztak, hanem más pénzintézeteknél is. Felmerült az Abanka, az Unicredit Bank Slovenia, az Addiko és a Sparkasse bankok neve is.

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint öt embert már őrizetbe vettek a rendőrök. Közülük hárman a bank dolgozói, két ember pedig szervezőként vett részt a bűncselekményekben. A Vecer úgy értesült, a gyanú az ellenük, hogy hamis dokumentumok segítségével segítettek hozzá hitelhez embereket - átlagosan 15 ezer euró (4,75 millió forint) értékben. Az így pénzhez jutó személyek állítólag nem kaphattak volna hitelt. A lap állítása szerint az egyik érintett még sosem volt büntetve, míg az egyiküket egy vesztegetési ügy miatt vizsgálták a hatóságok. A gyanúsítottakat már holnap meghallgatja az ügyészség. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem egy nagyobb bűnszervezet ellen folyik a nyomozás.

A fotó forrása: Jure Makovec/AFP.