Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor, aki azzal érdemelte ki a dr. Végzet gúnynevet, hogy precízen megjósolta a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlását, piaci krachot jósol a Brexit esetére - jelentette a CNBC. Roubini twitterüzenetek sorozatában fejtette ki véleményét.

Roubini attól tart, hogy a brit költségvetés nagy deficitje és a külkereskedelem jelentős folyó fizetési mérleghiánya miatt a Leave-kampány győzelme a font hirtelen értékvesztéséhez és a tőkebeáramlás leállásához vezethet. A folyó fizetési mérleg hiánya 32,7 milliárd fonttal (48,1 milliárd dollár) rekordot döntött az elmúlt év utolsó negyedében.

A professzor nevét viselő kutatóintézet szintén arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt időszak legnagyobb sokkja érheti az európai gazdaságot és politikát a Brexit esetén.

Szakértők hada

Dr. Végzet megjegyzésével csatlakozott a szakértők széles táborához, akik ezúttal hozzá hasonlóan rémes jóslatokat fogalmaztak meg a britek kilépésének esetére. Néhány órával a megszólalása előtt Soros György befektető, aki a kilencvenes évek elején a font értékvesztésére játszva szemérmetlenül nagy pénzt keresett, arról beszélt a brit Guardiannak adott interjújában, hogy a brit deviza akár ötödével gyengülhet a kilépés esetén.

A Brexit hívei ugyanakkor úgy látják, hogy a Nagy-Britannia függetlenné válásával könnyebben hozzáférne a világ különböző piacaihoz. Eközben megszabadulna az uniós szabályozástól és pénzügyi kötelezettségektől.

Nagyágyú

A Remain hívei behúzhattak egy az előbbi két nagyágyúnál is nagyobb ágyút, mármint ismertebb sztárt, nevezetesen Dávid Beckham volt futballistát - derült ki a BBC cikkéből. A Manchester United kilencvenes években elért sikereinek egyik kulcsfigurája a Facebookon fejtette ki, hogy szerinte a briteknek gyermekeik és unokáik érdekében az EU-ban kellene tartaniuk országukat.

A focista úgy véli, hogy csapata annak idején nem győzhetett volna dán kapusa, ír és francia játékosai, illetve nemzetközi vezetése nélkül. Később francia, olasz és spanyol csapatainál szintén meggyőződött a sokszínűség előnyeiről. Beckham úgy véli, hogy Nagy-Britannia Európával együtt hatékonyabban tudja megoldani gondjait, mint önállóan.

David Cameron miniszterelnök, a Remain-kampány vezetője meghatottan olvasta a focista nyilatkozatát - sokat dolgoztak együtt a 2018-as focivébére benyújtott, ám sikertelen brit pályázaton. A Leave-kampány képviselői azzal reagáltak Beckham megszólalására, hogy nekik is megvannak a - Brexitet támogató - focista sztárjaik.