Allan Lichtman történész professzor, aki az elmúlt 32 évben pontosan megjósolta minden elnökválasztás eredményét, beleértve Donald Trump elnökjelölt bombameglepetést okozó tavalyi győzelmét is, új előrejelzéssel állt elő - írta az Antimedia hírportál. Megkérdezték tőle, elmozdítják-e a hatalomból Trumpot közjogi felelősségrevonással (impeachment)?

Ismét meglepő jóslattal állt elő. Úgy véli, hogy a republikánus többségű kongresszus el fogja távolítani a hatalomból a szintén republikánus elnököt. A közjogi felelősségre vonás jogi intézményét jellemzően egymás ellen alkalmazzák a politikai erők.

Annak ellenére

Így volt ez az ezredforduló előtt, amikor a republikánus többségű képviselőház megszavazta volna a Bill Clinton elnök ellen indítandó impeachment eljárást, ám a demokrata többségű szenátus megakadályozta ezt a lépést, amely nagyon rossz fényt vetett volna a pártra. Clinton ellen egyébként az volt a vád, hogy hazudott Monica Lewinsky Fehér Házi-i gyakornokkal létesített szexuális kapcsolatáról.

Lichtman azonban úgy véli, hogy a republikánusok a súlyos presztízsveszteség ellenére meg akarnak szabadulni az elnöktől, mert nem tudják kontrollálni a viselkedését. Trump kiszámíthatatlan, szemben a tősgyökeres republikánus, abszolút alkuképes Mike Pence alelnökkel. A kérdés csak az, mivel támadnak az elnökre. Azzal, hogy veszélyezteti a nemzetbiztonságot vagy azzal, hogy döntéseivel saját vállalkozásai hasznát keresi.

Mások is

Más elemzők is ugyanerre a következtetésre jutottak. Angelia Wilson, a University of Manchester professzora például úgy véli, hogy 12-18 hónapon belül kitessékelik az elnöki székből Trumpot. Lehet, hogy a vele kapcsolatos orosz dossziét veszik elő (a CIA birtokában van egy profi privát hírszerző által készített paksaméta, amely szerint a Kreml Trumpot kompromittáló anyagot állított össze).

És persze az is lehet, hogy valamilyen más botránnyal fogják meg, amelyre - ismerve az ingatlanmágnás múltját és tudva, hogy cégeinek irányítását nem független vagyonkezelőre, hanem fiaira hagyta - minden kétséget kizáróan megvan a lehetőség. Teherré vált a Republikánus Párt nyakán: egy ponton el kell távolodniuk tőle, hogy esélyük legyen megnyerni a következő elnökválasztást.

Fogadások

A fogadóirodákban kialakult esélyeket nem szokás komoly előrejelzésnek tekinteni és persze a bukmékerek is csúnyán felsülhetnek (például a tavaly júniusi brit népszavazás eredménye komoly pénzükbe került), ám ezek is mutatnak valamit. Annak esélyét, hogy Trump nem tölti ki első elnöki ciklusát (2020-ig) január végén 11/10-hez adták. A hónap közepén még 50-50 százalékos fogadást lehetett kötni erre, aminek, ugye, nem sok értelem lett volna.

Pártharcok

Egy impeachment eljárás megindításának esélyét növelné, ha a 2018-ban esedékes időközi részleges kongresszusi választásokon a törvényhozás valamelyik háza a demokraták kezébe kerülne. A szakértők esélytelennel látják, hogy a képviselőházat és a szenátust is elhódítsák, ezért ez a változás vélhetően kevés lenne egy sikeres közjogi felelősségre vonáshoz.

Ezért marad az a feltételezés, hogy a republikánusok nem csupán a rendkívüli presztízsveszteséget kockáztatják meg saját elnökük elmozdításával, hanem vállalják azt is, hogy Trump fanatikus hívei elpártolnak a párttól és belső vitáik még a jelenleginél is megosztottabbá teszi őket. Nem kell atomfizikusi diploma annak kijelentéséhez, hogy ezt csak a legvégső esetben tennék meg.

Záporozó kezdeményezések

Számos petíció indult az interneten a kéthetes elnök közjogi felelősségre vonása érdekében. Általában összeférhetetlenséggel vádolják azért, mert n nem adta át vállalatai irányítását egy független vagyonkezelőnek. Emellett azzal is vádolják, hogy például a gyógyszercégeknek kedvező tervezett kormányzati intézkedések bejelentésével hozzájárult részvényeik árának emelkedéséhez, miközben neki is vannak ilyen részvnyei. A Common Dream kezdeményezés azt állítja, hogy már több mint félmillió aláírást gyűjtött az impeachment érdekében, a Change petícióját állítólag közel 200 ezren támogatják.

Joaquin Castro texasi demokrata kongresszusi képviselő szerint az eljárást el lehet indítani, ha kiderül: az elnök utasította az amerikai határvédelmi hatóságot (CBP), hogy hagyják figyelmen kívül a rendelétével kapcsolatos bírósági döntéseket. Először figyelmeztetni kellene Trumpot, majd ha nem vonja vissza ezt az utasítását, akkor a kongresszusnak el kell mozdítania őt.