Frederik Obermaier a Panama-iratok - Egy világraszóló leleplezés története című kötet két szerzőjének egyike a könyv magyar kiadásának keddi budapesti bemutatóján arról beszélt: máig nem találkozott a 2,6 terabájtnyi adat kiszivárogtatójával, aki meggyőződése szerint egyetlen személy.

Elmondta, ez egyfelől egyszerűbbé tette a feldolgozással foglalkozó csapat munkáját, másrészt viszont alaposabb ellenőrzést tett szükségessé, hiszen nem volt világos, hogy ki és milyen indítékkal juttatta el hozzájuk az információkat.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lapnak több százezer offshore-cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

Az SZ tényfeltáró újságírója kedden egy kérdésre válaszolva megjegyezte, sokkal kisebb médiafigyelemmel számolt, ő arra számított, hogy pár napig lesz címlapsztori a világsajtóban a leleplezés, amelyen egy évnél is tovább dolgoztak.

Az elmúlt nyolc hónapban több változást látott offshore-ügyekben, mint várta, ugyanakkor hangsúlyozta, az offshore-szolgáltatások igénybe vevői - mint a Mossack Fonseca cég mostani esete mutatta - botrány esetén nem tesznek mást, mint másik szolgáltatót választanak.

Felülről kellene beavatkozni

Frederik Obermaier szerint fel lehetne számolni a hatalmas összegeket láthatatlanul és adóelkerüléssel mozgató offshore-világot, ha a gazdasági nagyhatalmak összefognának ennek érdekében, ugyanakkor megemlítette: Panama mellett számos országban és az Egyesült Államok több tagállamában is virágzik ez az iparág.

Az újságíró egy felvetésre válaszolva arról beszélt: nem tudni, mekkora pénzek mozognak a szektorban, de még az sem, hogy mekkora piaci részesedést mondhatott magáénak a leleplezés előtt a panamai cég, amelynek adataihoz hozzájutottak.

Messze nem néztük még át a teljes, 2,6 terabájtnyi anyagot - mondta az MTI-nek a szerző, aki szerint körülbelül egyötödnyi rész feldolgozásával végeztek, úgyhogy születhetnek még újabb sztorik az adathalmaz alapján.

Azt gondolom és azt remélem, hogy a nagy neveket, legalább a politikában, megtaláltuk, de lehetnek még rejtve maradt történetek, hiszen vannak még kézírásos dokumentumok is a csomagban - fogalmazott, megjegyezve, hogy érdekes lesz a jövőben figyelni, hogy az iratokban szereplők közül tűnik-e fel valaki majd újoncként a közélet porondján.

Sok kötöttséggel járt

Munkamódszerükről szólva elmondta: mind a négyszáz részt vevő újságíró megkapta a teljes anyagot, és dolgozhatott azzal; az egyetlen korlátozás az volt, hogy a sztori kirobbantásáig nem publikálhatta az eredményeket, de ezt követően is próbálták visszafogni a résztvevők közötti konkurenciaharcot.

Óvintézkedéseikről szólva elmondta: Németországban - ahol eddig mintegy ötvenezer példány fogyott a kötetből - a sztori SZ-beli megjelenésének másnapján, minden előzetes bejelentés és megállapodás nélkül szállították ki a könyvet a nagyobb boltokba.

Megemlítette azt is: olyan külföldi nyomdát bíztak meg az előállítással, ahol valószínűsíthető volt, hogy senki nem beszél németül, a kész köteteket pedig egyből lefóliáztatták, nehogy kiderüljön tartalmuk.
Szólt arról is: noha német kollégáival együtt tett óvintézkedéseket, máshol sokkal súlyosabb a projektben résztvevők helyzete: Panamában testőrt kellett bérelni munkatársaiknak, a törökországiak közül volt, aki halálos fenyegetést kapott, orosz kollégáiknak pedig el kellett hagyniuk hazájukat.