Miközben az infláció a következő hónapokban 2 százalék felett lehet, 2012-ben e szint alá csökkenhet - mondta az ECB új elnöke, Mario Draghi azután, hogy a jegybank a tartást valószínűsítő várakozások dacára 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentette az eurózóna alaprátáját.

Újságírói kérdésre, hogy miért döntöttek a kamatvágás mellett, Draghi azt mondta: a döntés egyhangú volt, és a középtávú árstabilitás fenntartása érdekében léptek.

A gazdasági kilátásokat lefelé mutató kockázatok fenyegetik, a 2012-es GDP-prognózisok csökkentése valószínű - mondta Draghi. Ezt a kijelentést az első kommentárok úgy értékelik, hogy decemberben akár újabb, 25 bázispontos kamatvágás jöhet.

Az euró mindenesetre további gyengüléssel reagált, az EUR/USD 1,3710-nél jár az ECB kamatdöntést megelőző 1,3820-as szinttel szemben.

A gazdasági kilátásokat fenyegető lefelé mutató kockázatok jelentősebbé váltak, így a második negyedévben igen mérsékelten nőhet az euróövezet reál-GDP-je, a globális kilátások romlásával és az euróövezeti adósságválsággal összefüggésben. Draghi hozzátette: a gyenge növekedési kilátások fékezik az inflációt, miközben a szabályozott árak és az adóhatások felfelé mutató kockázatot jelentenek.

Nem az ECB feladata egyben tartani az eurózónát, az ECB feladata az árstabilitás fenntartása - szögezte le egy kérdésre válaszolva Draghi.

Hozzátette: az ECB kötvényvásárlási programja (SMP) természeténél fogva "ideiglenes", "korlátozott mértékű" és kizárólag a "monetáris politika hatékonyabb átvitelét szolgálja". Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállamoknak megingathatatlan elkötelezettséget kell mutatniuk adósságuk teljesítésére. Az euróövezet egészének stabilitásának biztosítása érdekében a tagállamok kormányainak végre kell hajtaniuk a költségvetési konszolidáció helyreállítására vállalt intézkedéseket, egyes országok irányítóinak akár további lépések meghozatalára is fel kell készülniük - tette hozzá.

Draghi kérdésre válaszolva elmondta: nem külső segítségben kell reménykedni. A versenyképesség helyreállítása és a gazdasági gondok megoldása érdekében a tagállamoknak maguknak kell reformokat végrehajtaniuk - hangsúlyozta a közgazdász.

Az ECB elnöke újságírói érdeklődésre leszögezte: az EKB pénzügyi helyzetét nem veszélyeztetik az általa birtokolt állampapírok.