Angela Merkel a koalíciós pártok vezetőinek hétfőre virradó éjjel tartott egyeztetése után az alkancellárral, Sigmar Gabriellel tartott sajtótájékoztatóján a Magyarországról indult menedékkérők érkezésére utalva azt mondta, hogy "mozgalmas, részben lélegzetelállító hétvégén vagyunk túl", és köszönet jár a hatóságoknak és az önkénteseknek a rendkívüli helyzetben végzett munkáért. Hangsúlyozta, hogy a menedékkérők fogadása olyan "képet" alkotott Németországról, amelyre mindenki büszke lehet. Hozzátette: "a hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes".

"Erről a magyar miniszterelnökkel is beszéltem" - mondta Angela Merkel. A menekültválságot csak "európai szolidaritással" lehet megoldani - húzta alá. A menekültválságot csak "európai szolidaritással" lehet megoldani, Németország nem hajlandó egyedül fogadni az összes menekültet. "Németország hajlandó befogadni embereket, de az Európai Unió minden országa képes fogadni menekülteket úgy, hogy ők ott menedéket találjanak a polgárháborúk és az üldöztetés elől" - szögezte le. Merkel közölte: Németország gondoskodni fog arról, hogy akinek védelemre van szüksége az érkezők közül, az megkapja, de akinek nincs esélye a menedékjogra, annak gyorsan vissza kell térnie hazájába.

A koalíciós pártok vezetői abban is megállapodtak, hogy törvényi intézkedésekkel egyszerűbbé teszik azoknak a menedékkérőknek a kiutasítását Németországból, akiknek hazáját "biztonságos államnak" tekintik, mint például Montenegrót, Koszovót vagy Albániát. Ezen kívül a menedékkérők a jövőben kevesebb pénzbeli és több nem pénzbeli támogatást kapnak majd, és a kormány javítja a menekültek lakhatási körülményeit, növeli a számunkra indítandó nyelvórák és a szövetségi rendőrök számát.

Németországot meg fogja változtatni a migránsok tömeges bevándorlása, de a kormány azon lesz, hogy ezek a változások pozitívak legyenek az ország számára - mondta a kancellár.

Sigmar Gabriel hozzátette: a migránsoknak a német társadalomba való integrálásához le kell győzni a lakosság félelmeit. "Nyíltan kimondom, hogy lesznek konfliktusok. Minél nyíltabban beszélünk arról, hogy az emberek nyugtalanok, hogy félelem van bennük, és hogy lehetnek majd konfliktusok, annál inkább azt gondolom, hogy a realista megközelítés, a valósággal való szembenézés segíteni fog" - mondta a szociáldemokrata alkancellár.

Hollande: 24 ezer menekültet fogad be Franciaország

Közben Francois Hollande francia államfő bejelentete: Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján. A migránsok áradata okozta válsághelyzet az Európai Unió kapuinál a francia államfő szerint "kezelhető".

Kép: Fracois Hollande francia miniszterelnök

"Az Európai Bizottság 120 ezer menekült elosztását fogja javasolni (az uniós tagállamok között) a következő két évben, ami 24 ezer ember Franciaország számára. Megcsináljuk!" - fogalmazott Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy Franciaország kész megrendezni egy nemzetközi konferenciát a menekültek helyzetéről Párizsban. (További részleteket itt olvashat a francia álláspontról.)