Némiképp a magyar népmeséket idézi az amerikai költségvetési tárgyalások ügyében született hétfői eredmény. A Fehér Ház és a kongresszusi tárgyalók megállapodtak ugyan egy lehetséges költségvetési kompromisszum főbb körvonalaiban, amely azonban továbbra is várat magára a kiadáscsökkentési intézkedések körüli vita miatt - számolt be a Bloomberg és a Marketwatch is. A megállapodás hírét megerősítette Mitch McConnell, a republikánusok tárgyalásvezetője is, aki szerint ugyanakkor az adókérdésről való azonnali szavazás után folytatják a munkát a kiadáscsökkentési tételekről is. McConell szerint a tárgyalók igen közel állnak egy szélesebb megállapodáshoz is.

Eszerint 450 ezer dolláros éves jövedelemig kiterjesztenék a jövedelemadó-kedvezményt, e fölött pedig 39,6 százalékra emelkedne a kulcs. Az alku főbb pontjai a hétfőn korábban már megszellőztetettekhez közel állnak. A keretegyezmény értelmében az ingatlanadó 5 millió dolláros érték felett 40 százalékra emelkedik, az üzleti adóengedmények pedig 2013 végéig hatályban maradnának; így tartósan elkerülhető az úgynevezett alternatív minimum adó emelése. A megállapodás egyebek mellett 2013 végéig kitolná az orvosok állami egészségügyi rendszerből (Medicare) való részesedésének megkurtítását. A tőkejövedelmek és osztalékok adórátája 23,8 százalékra emelkedik a legmagasabb jövdelemi kategóriában (450 ezer dollár fölött).

Az első piaci reakciók egyértelműen megkönnyebülést jeleznek: A hír megjelenése után a Dow Jones IA index több mint 1 százalékos, közel 150 pontos pluszba lendült; az S&P 500 index közel másfél, a Nasdaq pedig 2 százalékkal emelkedik.

Amennyiben azonban meg is születik az egyezség, az jóval korlátozottabb mértékű lesz, mint ahogyan azt Obama elnök remélhette, így mindenképpen 2013 elejére csúszik át a költségvetési és a szövetségi adósság mértékéről szóló vita.

A képviselőház (az alsóház) ugyanakkor hétfőn már nem tervez szavazást a költségvetésről, így az összességében mintegy 600 milliárd dollárnyi kiadás-csökkentési és adóemelési intézkedés 2013. január 1-jétől életbe lép. Azonnali hatásait az adófizetők és befektetők nem fogják érzékelni, mivel azok csak néhány hónap alatt kezdenek érdemben hatni, a kongresszus 2013 elején visszamenőleges döntéshozatallal megsemmisítheti, illetve szofisztikáltabb intézkedésekkel helyettesítheti a kétségkívül fájdalmas hatásokat hozható automatizmusokat. A jelek pedig a tengerentúli hírek szerint ebbe az irányba mutatnak.

A mostani egyezséggel jelentősen csökkent az amerikai - így a globális gazdaságra nehezedő nyomás. Szakértői vélemények szerint ugyanis abban az esetben, ha a döntéshozók hagyták volna január elsején életbe lépni az ugyancsak a büdzsé kiigazítását szolgáló, automatikus adó- és kiadáscsökkentési intézkedéseket, az akár megfelezhette volna a világgazdaság 2013-ra prognosztizált bővülését is. Ezzel együtt is, a megoldatlan költségvetési kérdések miatt az USA gazdaságának bővülése valamelyest lassul majd vélhetőleg 2013 elején a kongresszus költségvetési hivatala szerint is. Hasonló véleményen vannak a piaci elemzők is, a Bloomberg konszenzusa 2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál 2013-ra, az idei 2,2 százalékos bővülést követően.