Romániában jelenleg 125 ezer embernek adnak munkát és négymilliárd eurót hoznak a külföldi megrendelőknek végzett szolgáltatások, de öt év alatt a bevételek megduplázódhatnak, az alkalmazottak száma pedig 100 ezerrel nőhet - írja a Maszol. A gépjárműipar mellett az outsourcing szolgáltatás lehet a romániai gazdaság egyik húzóágazata az elkövetkező időszakban.

Az outsourcing olyan feladatok kiszervezését jelenti, amelyek nem tartoznak egy adott vállalat fő tevékenységi köréhez, s ezért inkább egy azokra szakosodott cégre bízza őket. A leggyakrabban kiszervezett tevékenységek az ügyfélszolgálat (telefonos vagy internetes), a könyvelés, az informatika és a marketing.

Romániában jelenleg közel 300 olyan cég működik, amely kiszervezett szolgáltatásokat végez. Az elmúlt időszakban az ágazat évi 25-30 százalékos fejlődést ért el. A legnagyobb outsourcing központ Bukarest, ahol közel 70 ezer munkavállaló végez kiszervezett szolgáltatást, az ágazathoz tartozó cégek száma pedig 120 körül van. A kiszervezett szolgáltatások másik fellegvára Erdély, ahol 120-nál több erre szakosodott vállalat működik.

Az outsourcing jól fizet. Az 50 főnél többet foglalkoztató cégek kategóriájában Kolozs megyében a kiszervezett szolgáltatásokat végző Endavanál a legmagasabb a nettó átlagfizetés, 7425 lej (498 ezer forint).