Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szenátorok 85:12 arányban voksoltak Jerome Powellre, aki a jövő hónap elején veszi át a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetését Janet Yellen eddigi bankvezetőtől, akit még az előző elnök, Barack Obama jelölt. Yellen megbízatása február 3-án jár le - írja az MTI.

Nem volt igazi vita a Szenátusban Jerome Powell jelöltségéről, mind a Demokraták, mind a Republikánus pártokból támogatták. Többen szavaztak rá, mint elődjére. A 64 esztendős Powell 2012-től öt éven keresztül volt a Fed igazgatótanácsának tagja, negyven év óta ő lesz az első jegybankelnök, aki nem közgazdász diplomával rendelkezik. Jogász képzettségű, de rendkívül jártas a politikában és pénzügyi téren is. Korábban éveken keresztül dolgozott beruházási bankárként (például a Carlyle csoportnál), és George W. Bush elnöksége idején a pénzügyminisztérium munkatársa is volt.

Pénzügyi körökben középutasként és konszenzuskeresőként tartják számon. Szakértők arra számítanak, hogy Yellen óvatos kamatpolitikáját folytatja majd. Szenátusi meghallgatásán Powell hangsúlyozta: nem tervez éles változtatásokat sem a monetáris politikában, sem a banki szabályozórendszerben. Ugyanakkor jelezte: szívesen látja a bankszabályozás enyhítését, különösen a kicsiny közösségi bankoknál. Az úgynevezett közösségi bankokban vagy újbankokban a kliens eldöntheti, hogy közösségi betétjének pénze kihez és milyen célokra kerüljön.

A fotó forrása: Saul Loeb/AFP.