Május 20-án tartják a meterológiai világnapot, annak örömére, hogy 1875-ben ugyanis ezen a napon írták a méteregyezményt. E pillanat volt annak a folyamatnak a kezdete, aminek a vége az SI-rendszer megszületése lett. Az idei jeles napon megváltozik a kilogramm definíciója, ám ez - noha a tudomány számára forradalmi lépés - nem lesz hatással a mindennapokra - derül ki az Index cikkéből.

Az SI-mértékegységek közül a kilogramm volt az utolsó, aminek a számítását nem egy természeti állandóhoz, hanem egy referenciatárgyhoz, a Párizsban őrzött  Le Grand Kilo-hoz viszonyították.  Ez a módszer meglehetősen pontatlan és nehézkes, ezért tudósok már legalább nyolc éve dolgoznak azon, hogy valamilyen módon tudományos alapokra helyezzék a kilogramm definiálását.

Az új fogalom szerint a kilogramm a másodperc és a méter definíciói alapján leírható, és mivel ezek is fizikai állandókhoz vannak kötve, így bárki előtt ott van az elvi lehetőség arra, hogy meg tudja határozni a kilogrammot,

A kilogramm az SI-rendszer utolsó alap mértékegysége, aminél a tudomány túllép fizikailag létező prototípus használatán.