Az elmúlt hónapokban menekülteket alkalmazó németországi munkaadók többsége elégedett az általuk nyújtott szolgáltatással. Ez derül ki a abból a tanulmányból, amelyet az OECD és DIHK, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara közösen készített - tudósít az APA osztrák hírügynöksége hivatkozva a Der Standard című lap online változata.

A felmérésben összesen kétezer vállalkozást kérdeztek meg, ezek 80 százaléka nyilatkozott pozitívan az alkalmazott menekültekkel kapcsolatban. A legnagyobb nehézséget az anyag szerint a menekültek alkalmazása során a nyelvi akadályok jelentik. A problémákról beszámoló cégek 60 százaléka jelezte, hogy számukra az alkalmazottak hiányzó német nyelv ismerete fokozott nehézséget okoz.

Eközben az alacsonyabb képzettséget, vagy képzettséget egyáltalán nem igénylő munkaköröknél a munkaadók mintegy fele írja elő a jó német nyelvtudást. A szakképzettséget igénylő állások esetében ez az arány 90 százalékos.

A cikk megjegyzi, hogy egy OECD-tanulmány megállapításai szerint Németországban kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy támogassák a munkaerő-piaci integrációt. A tanulmány szerzői szerint ez annak köszönhető, hogy a német munkaerőpiac kedvező helyzetben volt és a hatóságok gyorsan reagáltak a menekültek nagyszámú beáramlására a munkaerő-piaci keretek megváltoztatásával.

A következő időszak kihívását az jelentheti, hogy a jelenleg még egymástól elkülönült integrációs intézkedéseket egy koordinált, hosszútávú stratégiává kapcsolják össze. Ez nem csak a munkavállalással kapcsolatos nyelvtudást és nyelvi kompetenciát jelenti, hanem a munkaerő piac működésének ismeretét is - írják a tanulmány szerzői.