Luis Guillermo Solís - aki 2014 óta irányítja a közép-amerikai országot - helyi idő szerint hétfőn volt a Fehér Ház vendége, ahol a szabadságáról éppen visszatért Barack Obama elnökkel a közép-amerikai országok biztonsági és kormányzati válságainak megoldásáról, illetve az ezekből az országokból menekülők megsegítéséről tárgyalt.

A menekültválság nem elsősorban a karibi országot érinti, hanem más közép-amerikai országokat, köztük Guatemalát, Salvadort és Hondurast. Ezekből az államokból ugyanis az egyre inkább elharapódzó erőszak és a mélyülő szegénység miatt tízezrek kelnek útra, s többségük Costa Ricán keresztül az Egyesült Államok felé igyekszik. Costa Rica átmeneti szállást biztosít a menekülőknek, akiknek segítségére van az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is.

A Fehér Ház szűkszavú közleménye szerint az amerikai elnök és Joe Biden alelnök dicsérte Costa Rica elkötelezettségét, ám arról nem esik szó a dokumentumban, hogy vajon Washington felajánl-e - és ha igen, milyen jellegű - segítséget Costa Ricának a menekültek ellátásában.

Több tízezren

Közben az ENSZ éppen hétfőn este hozott nyilvánosságra újabb jelentést arról, hogy közép-amerikai gyermekek ezrei próbálnak elmenekülni hazájukból az erőszak elől. Valamennyien az amerikai határ felé veszik útjukat, szülők, vagy felnőttek kísérete, felügyelete nélkül. Az idén - a világszervezet adatai szerint - az év első hónapjában 26 ezer, kísérő nélkül menekülő kiskorút tartóztattak fel a mexikói-amerikai határon. További több mint 29 ezer gyermek a szüleivel, többnyire az édesanyjával jutott el az Egyesült Államok déli határáig. Elsöprő többségük Guatemalából, Salvadorból és Hondurasból menekült el.

"Szívszorító látni ezeket a gyermekeket - akik jobbára tinédzserek, de vannak köztük kisebbek is -, amint hosszadalmas és veszélyes út után, a végletekig kimerülve érkeznek meg az amerikai határhoz a biztonságos és jobb élet reményében" - idézte a San Franciso Chronicle című lap az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) igazgatóhelyettesének, Justin Forsyth-nak a szavait. Forsyth leszögezte azt is: a menekülők óriási lélekszáma azt bizonyítja, hogy halaszthatatlan az adott országokban pusztító erőszak megfékezése, illetve ezekben az államokban a társadalmi-gazdasági viszonyok alapvető megváltoztatása.